Naslovna Politika Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

Organizacije civilnog društva iz Srbije predstavile preporuke o reformi pristupanja Zapadnog Balkana EU

3 minuta za čitanje
0
148
Evropska komisija

Beograd, 04. februar 2020. – Sedam organizacija civilnog društva iz Srbije koje se bave pitanjima evropskih integracija, objavile su su set preporuka za unapređenje okvira proširenja EU i uputile ih insitucijama EU.

Organizacije ističu da EU neće biti kompletna, ili potpuno integrisana, otporna i prosperitetna bez država Zapadnog Balkana.

Dokument pod naslovom „Integrisanje Zapadnog Balkana: Izgradnja evropske budućnosti“ sačinili su Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar savremene politike (CSP), Evropski pokret u Srbiji (EMINS), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Kako je preneo poratl EWB, preporuke za reformu procesa proširenja EU nevladine organizacije iz Srbije su uputile Evropskoj komisiji, Generalnom direktoratu za susedstvo i proširenje (DG NEAR) i državama članicama.

Dokument sadrži osam preporuka i one se odnose na sve države Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju i Crnu Goru, koje trenutno vode pregovore o pristupanju.

Preporuke predviđaju da se unutrašnja reforma EU odvija paralelno sa proširenjem, kao i postepeno uključivanje država Zapadnog Balkana u programe EU.

Predlaže se takođe jasno identifikovanje elemenata zarobljavanja države u državama Zapadnog Balkana i unapređenje sistema za merenje napretka u pristupnim pregovorima

Među preporukama su i povećavanje dostupnih fondova za države kandidate, kao i povećanje angažmana EU u rešavanju bilateralnih sporova na Zapadnom Balkanu.

Predlaže i uvođnje kvalifikovanog glasanja u EU o pitanjima pristupanja, kao i zajednički rad na javnoj podršci integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

Ističe se, međutim, da nijedna metodologija ne može da zameni nedostatak političke volje koja je neophodna na obe strane.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…