Naslovna Politika Oricio: Pad u profesionalnim standardima, nedostatak pluralizma i politizacija programa komercijalnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću

Oricio: Pad u profesionalnim standardima, nedostatak pluralizma i politizacija programa komercijalnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću

2 minuta za čitanje
0
117
Andrea Oricio

Beograd, 06. mart 2020. – Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Andrea Oricio izjavio je da analiza Novosadske novinarske škole o sadržaju informativnih programa televizija sa nacionalnom pokrivenošću pokazuje pad u profesionalnim standardima, nedostatak pluralizma i politizaciju tih programa.

Izradili ste kompleksnu i sveobuhvatnu analizu sadržaja informativnih programa televizija sa nacionalnim pokrivanjem u Srbiji. Mi smo rado podržali proces koji se uklapa u primenu Medijske strategije, rekao je Oricio.

Medijska strategija je usvojena krajem januara, posle dugog i ne tako lakog procesa i mi je vidimo kao glavni instrument za stvaranje zdravog medijskog okruženja, konstatovao je on.

Oricio je rekao da je sada glavni izazov za sve učesnike primena tog strateškog dokumenta, kao i usvajanje Akcionog plana koji bi trebalo da ponudi konkretna rešenja i vremenski okvir za zakonodavne izmenu u skladu sa indikatorima koji su dati u strategiji.

Predstavnik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić rekao je da se radi na pripremi Akcionog plana za primenu Medijske strategije, kako bi se posao završio do izbora i potom novi mandat vlade počeo dograđivanjem medijskog zakonodavstva.

Matić je rekao da analiza dolazi u pravo vreme, posebno kada Regulatorno telo za elektronske medije nije donelo obavezno uputstvo za ponašanje komercijalnih medija tokom izborne kampanje, a i oni koriste nacionalne resurse za svoj rad.

Profesorka Dubravka Valić Nedeljković, ispred Novosadske novinarske škole, rekla je da se radi o trećem predstavljanju, posle Novog Sada i NIša, analize sadržaja informativnih programa televizija sa nacionalnim pokrivanjem u Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…