Naslovna Politika Ostojić: Lažne vesti kreiraju oni koji žele da destabilizuju demokratske države

Ostojić: Lažne vesti kreiraju oni koji žele da destabilizuju demokratske države

5 min read
0
146
Zoran Ostojić

Beograd, 07. mart 2019. – Ako se dopusti i bude pasivan prema sve masovnijoj proizvodnji lažnih vesti, iza kojih stoje politički motivi, biće ugrožene i demokratske tekovine države, izjavio je FoNetu urednik portala Infobrif Zoran Ostojić.

On misli da je u Srbiji najpoznatija lažna vest da Rezolucija 1244 garantuje da je Kosovo u Srbiji, što mnogi veruju.

Lažne vesti su danas opasnije zbog interneta i razvoja globalne mreže, iako su uvek su postojale, rekao je Ostojić u serijalu Press Extra.

Mejnstrim mediji su nekada bili dovoljno moćni da niko ozbiljan nije verovao da je Zemlja ravna ploča, naglasio je Ostojić, dok sada internet smanjuje uticaj medija koji se bave istinom.

On je novinarki Andrijani Milaćević rekao da tvrdnje o štetnosti vakcinacije predstavljaju aktuelni primer opasne lažne vesti koja odnosi živote.

Prema oceni Ostojića, u moderno vreme lažne vesti kreiraju određene snage, službe i pojedinici, koji žele da destabilizuju demokratske države.

Otuda najveći procenat lažnih vesti potiče ili je u korist autokratskih i totalitarnih režima, predočio je on, uz ocenu da su iza toga gotovo uvek politika ili religija.

Ostojić smatra da države moraju da se bore protiv lažnih vesti, ali nema poverenja u državne komisije koje bi se time bavile.

Dva su pravca, jedan su zakoni, a drugi su mediji i novinari, koji će pokušati da edukuju ljude, smatra Ostojić.

On procenjuje da se lažne vesti ne mogu iskoreniti, ali da mogu da se svedu na meru da ostanu u "tom krugu zaluđenika i teorija zavere".

Demokratija jeste da na nju imaju pravo i nedemokrate, ali demokratija znači i da moraš da se boriš i braniš od toga, poručio je Ostojić.

Govoreći o ulozi profesionalnih novinara u borbi protiv tabloidizacije, on je konstatovao da su šanse propuštene.

Govorim o profesionalnim udruženjima novinara, posle 5. oktobra, tokom pripreme javnosti za ubistvo premijera, kada smo došli u poziciju lažne solidarnosti, objasnio je Ostojić.

Kada su, kako je podsetio, tabloidi koji su pripremali ubistvo Zorana Đinđića, bili pod nekom vrstom reperesije, svi su kočili da brane one koji su radili u tim "takozvanim medijima" i time javnosti rekli – oni i mi smo isto.

Posledica toga je i ovo danas da su svi koji rade u medijima "kao novinari". Da smo u prilici da dajemo licence, kao lekari i advokati, brzo bi se raščistilo ko je profesionalni novinar, a ko profesionalni propagandista, uveren je Ostojić.

S druge strane, on je istakao da postoje i udruženja propagandista, kao što su marketinške agencije, ali mnogi koji bi trebalo da su u tim udruženjima, rade u "nečemu što se kupuje na kiosku i smatra se medijem".

Sama činjenica da u Srbiji danas nije opasno izgovoriti laž je opasna i neprihvatljiva, upozorio je Ostojić.

On smatra da nije opasno ni izgovorititi istinu, ali je veoma loše to što se i laž može izgovoriti bez ikakvih posledica.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Prespanski sporazum ne može postati obrazac za rešavanje drugih sporova na Balkanu

London, 20. maj 2019. – Prespanski sporazum kojim je rešen spor Grčke i Sever…