Naslovna Vesti Evropska unija Osumnjičenima za krivično delo zagarantovano pravo na advokata

Osumnjičenima za krivično delo zagarantovano pravo na advokata

2 minuta za čitanje
0
447
sudijski čekić

Građani EU koji su osumnjičeni za krivično delo imaće ubuduće pravo na savet advokata, kontakt sa porodicom i konzulatom. U praksi ovo znači da će se svim osumnjičenima, bez obzira gde se nalaze u EU, garantovati pravo na savetovanje sa advokatom od početka procesa pa sve do njegovog okončanja. Garantuje se i poverljivost razgovora sa advokatom. Pravo na advokata je i dosad postojalo u svim članicama EU, s tim da je, od zemlje do zemlje, različito primenjivano.

Savet ministara je 7. oktobra usvojio ovaj predlog Evropske komisije, a prethodno je Evropski parlament glasao o direktivi 10. septembra.

Ako je osumnjičeni uhapšen, nova pravila garantuju da će moći da kontaktira porodicu. Ako su privedeni van svoje matične zemlje, građani EU imaće pravo da stupe u kontakt sa konzulatom svoje zemlje.

"Ovaj zakon je pobeda za pravdu i građanska prava u EU", kazala je evropska komesarka za pravdu Vivijen Reding (Viviane Reding).

Kako je navela, to je treći predlog Komisije koji treba da garantuje prava na pravedno suđenje za sve ljude bilo gde u EU, bez obzira da li su u svojoj zemlji ili u inostranstvu.

Opširniju informaciju možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Porez na CO2 na granicama EU kao instrument zaštite klime i konkurencije

Brisel, 16. septembar 2020. – Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na emisi…