Naslovna Kultura Film Otvoren IX Beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom – BOSIFEST

Otvoren IX Beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom – BOSIFEST

8 min read
0
254
BOSIFEST

Beograd, 10. oktobar 2018. – Deveti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom, BOSIFEST, pod sloganom "Rampa!", otvoren je u Amfiteatru Sava centra.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 15 filmova koje je odabrao selektor Goran Radovanović, i to 10 u takmičarskom i pet u revijalnom programu.

Na otvaranju su govorili Darko Ivić, direktor Festivala, Gordana Cvetković, rukovodilac Centra za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete, Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i gruzijski reditelj Vato Kuntsev, čiji je film "Prozirni svet" otvorio festival. Ceremoniju otvaranja vodila je glumica Aleksandra Anja Alač.

Direktor festivala Darko Ivić rekao je da je ove godine posebno ponosan na žiri, koji čine naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković, poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković.

Sa ovakvim žirijem ne moram da brinem o kredibilitetu Bosifesta. Naš festival radi na senzibilizaciji mladih, što znači da je edukativnog karaktera, i kroz njega će u naredna tri dana, što kroz projekcije i radionice, proći preko 2000 mladih ljudi. I ako samo 1 posto od njih promeni mišljenje o osobama sa invaliditetom i prevaziđe predrasude, možemo biti zadovoljni. Ako sutra, kao advokati, lekari, umetnici, se sete Bosifesta i omoguće invalidima kroz nove zakone da bolje i dostojanstveno žive, mi smo uradili odličnu stvar. Potrebno je da ne radimo samo na uklanjanju fizičkih, već i mentalnih barijera. Drago mi je da živim u Beogradu, koji prepoznaje različitosti i njegove prednosti, i Bosifest sigurno doprinosi tome. Nadam se da ćete uživati tri dana uz filmove, jer ćete imati šta da vidite, rekao je Darko Ivić.

O značaju Bosifesta govorili su članovi žirija Goran Marković i Dragan Petrović Pele.

Gordana Cvetković, rukovodilac Centra za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, je rekla da su Bosifest i program inkluzije vršnjaci, što je važno, jer je za inkluzivno vaspitanje, edukacija najvažnija.

Drago mi je da vidim ovoliko srednjoškolaca, i sve vas pozdravljam. Veoma je važno naučiti da u susretu sa drugačijim napravimo korak ka, a ne korak od. Darko je rekao da bi bio zadovoljan sa 1 postom uticaja festivala na mlade, ali ja želim mnogo više. Zadatak svih nas koji se bavimo inkluzijom je da razbijamo predrasude, rekla je Gordana Cvetković.

Nenad Nerić je rekao da je čast pozdraviti Bosifest jer je veoma značajan festival.

Film ima veoma snažan uticaj na društvo, jer može da pošalje snažniju poruku od reči. Bosifest je važan za podizanje svesti o potrebama osoba sa invaliditetom i uklanjanja predrasuda prema njima. On je važan i zato što u njemu učestvuju baš osobe sa invaliditetom. Važan je i zato što je internacionalan, i Ministarstvo za rad ga podržava već 9 godina. Nadam se da ćeš vaš moto „Rampa!“ osloboditi predrasude prema ljudima sa invaliditetom, rekao je Nenad Nerić.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, čestitala je direktoru festivala na izuzetnom poslu i ove godine.

Zahvalna sam što sam svih 9 godina bila deo tog tima na različite načine, a posebno danas kada vidim centralnu državnu instituciju za razvoj ravnopravnosti i borbu protiv predrasuda. Najveće predrasude su u našim glavama, jer rampa više ne košta puno, to je sada lakši deo posla. Predrasude u glavi najbrže može da ukloni umetnost, kultura i film. Večeras je ovde impozantan broj mladih ljudi i to daje nadu i razlog da budemo ponosni na Beograd. Prošli smo kroz teške trenutke, ali sada mogu da kažem da sam ponosna na postignuto, rekla je Brankica Janković, koja je proglasila Festival otvorenim.

Otvaranju su prisustvovati inostrani gosti Festivala, kao i brojne javne ličnosti: Radoslav Zelenović, Nebojša Bradić, Vesna Čipčić, Zoran "Moka" Slavnić, Tanja Petrović, najbolja karatistkinja Srbije svih vremena i drugi.

Žiri Festivala dodeliće sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

U okviru pratećeg programa Festivala biće održana radionica – „Uticaj filma na kreiranje stavova prema osobama sa invaliditetom“.

Ulaz na projekcije je besplatan, ali neophodno imati ulaznicu, koja se može preuzeti na blagajni Sava centra.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Nova knjiga Rista Lazarova u izdanju Arhipelaga

Beograd, 12. jun 2019. – Nova knjiga pesama Rista Lazarova “Jezerska” up…