Naslovna Društvo Obrazovanje Otvoren konkurs za razmene unutar CEEPUS mreža

Otvoren konkurs za razmene unutar CEEPUS mreža

3 minuta za čitanje
0
1,228
Fondacija Tempus

Beograd, 15. maj 2017. – Fondacija Tempus obaveštava da je otvoren konkurs za prijavljivanje za CEEPUS mrežne mobilnosti studenata i nastavnog osoblja sa državnih visokoškolskih ustanova za boravke tokom zimskog semestra akademske 2017/18. godine. 

Prijavljivanje traje do 15. juna, a razmene se sprovode na partnerskim visokoškolskim ustanovama koje su deo CEEPUS mreže u kojoj učestvuje i ustanova studenta/člana nastavnog osoblja koji se prijavljuje na stipendiju.

Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS) omogućava mobilnost studenata i nastavnog osoblja u državama srednje i jugoistočne Evrope, među koje se ubrajaju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, CrnaGora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Studenti se mogu prijaviti u okviru jedne od tri kategorije:

  • kao studenti (za boravke u trajanju od 3 meseca i duže, u cilju ostvarivanja kreditne mobilnosti),
  • za kratkoročne studijske boravke (npr. istraživanja za završni rad/master ili doktorsku tezu), kao i za
  • kraću ekskurziju (npr. letnje škole u trajanju do 6 dana).

U motivacionom delu neophodno je objasniti akademsku svrhu boravka na određenoj instituciji, u skladu s kategorijom mobilnosti u okviru koje se kandidat prijavio.

S druge strane, nastavno osoblje se uvek prijavljuje u okviru kategorije predavač (Teacher), bez obzira da li se radi o kraćim predavačkim aktivnostima na letnjim školama ili o npr. jednomesečnom boravku na partnerskoj instituciji. Formalni preduslov za prijavljivanje u okviru kategorije Teacher jeste i realizacija najmanje 6 predavačkih sati po radnoj nedelji boravka, a nastavni plan i broj časova na partnerskoj instituciji bliže se pojašnjava u motivacionom delu prijave kandidata.

Sve prijave za razmenu se podnose elektronskim putem na CEEPUS sajtu. Imajući u vidu da svaka država-članica stipendira dolazne kandidate, kao i da iznosi i obuhvat stipendije variraju od zemlje do zemlje, aplikantima se savetuje da se na stranicama pojedinačnih zemalja na CEEPUS portalu informišu pre podnošenja prijave.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Obrazovanje
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNSS: Izveštaj o nastavi 2020/21. godine iz perspektive učenika i učenica

Beograd, 26. novembar 2021.  Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je predstavila Izveštaj o …