Naslovna Politika Evropska unija Otvoren konkurs za stipendiju Saharov za 2018.

Otvoren konkurs za stipendiju Saharov za 2018.

3 min read
0
323
Sakharov Fellowship

Brisel, 12. februar 2018. – 14 aktivista/kinja za ljudska prava iz trećih zemalja imaće priliku da pohađa dvonedeljni intenzivni trening u Briselu i Evropskom međuuniverzitetskom centru za ljudska prava i demokratizaciju (EIUC) u Veneciji.  

Ova obuka se, od 2016., organizuje jednom godišnje na inicijativu Mreže za dodelu Nagrade Saharov koja je predložena na jubilarnoj 25. Konferenciji Nagrade Saharov.

Konkurs je otvoren od 5. februara na sajtu Mreže za Nagradu Saharov, a rok za podnošenje prijava je 26. februar 2018.

U okviru programa obuke aktivisti/kinje za ljudska prava imaće priliku da prodube znanja o međunarodnim i evropskim okvirima, politikama i mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, kao i da unaprede kapacitete za zagovaranje ljudskih prava i iniciranje pozitivnih promena u toj oblasti.

Pored toga, stipendisti/kinje će doprineti razvoju mreže stipendista Nagrade Saharov u cilju razmene najboljih praksi, širenja stečenog znanja i podizanja svesti o Nagradi i mreži Saharov, ali i i imati priliku da budu u toku sa radom Evropskog parlamenta i održe kontakt sa delegacijama EU u svojim zemljama.

Kandidati bi trebalo da imaju dokazano iskustvo u kampanjama za ljudska prava u nevladinim ili drugim organizacijama ili u ličnom svojstvu. Pored toga, potrebno je i dobro poznavanje engleskog jezika, kako bi mogli da prate i učestvuju u grupnim diskusijama i radionicama u Briselu i Veneciji.

Odabir stipendista vrši se na osnovu navedenih kriterijuma uz poštovanje načela o jednakoj zastupljenosti oba pola kao i zastupljenosti različitih geografskih područja i pitanja iz oblasti ljudskih prava, objavljeno je na sajtu Delegacije EU u Republici Srbije

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Cenzolovka: NUNS ne može da napada integritet novinara

Beograd, 21. oktobar 2018. –  Burna, na momente žestoka, uvredljiva, neprijatna…