Naslovna Društvo Životna sredina Otvoren put za novi sporazum o klimi

Otvoren put za novi sporazum o klimi

2 minuta za čitanje
0
752

Predstavnici gotovo 200 zemalja uspeli su na konferenciji o klimatskim promenama u Varšavi da prevaziđu neka neslaganja i otvore put ka međunarodnom sporazumu na pregovorima o klimi u okviru UN u Parizu 2015. godine. Vlade su se složile da će budući sporazum o klimi biti "pačvork" nacionalnih doprinosa smanjenju štetne emisije, čime će se "staviti tačka" na razlike u obavezama bogatih i siromašnih zemalja koje postoje već 20 godina. Za vreme skupa u Poljskoj objavljen je izveštaj koji je pokazao da evropske zemlje, posebno članice EU, prednjače u borbi sa klimatskim promenama.

Konferencija u Vrašavi, koja je trebalo da traje od 11. do 22. novembra, umalo se završila neuspehom, ali je rad produžen za jedan dan i 23. novembra učesnice su prevazišle neslaganja oko smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu i pomoći siromašnim zemljama.

Evropska komesarka za klimatske promene Koni Hedegard rekla je da je skup u Varšavi pokazao koliko će biti izazovan put do sporazuma u Parizu, ali i da je svet sposoban "da ide napred".

Na konferenciji je pokrenut i Varšavski međunarodni mehanizam za pomoć siromašnim zemljama koje trpe posledice toplotnih talasa, suša, poplava, pretvaranja zemljišta u pustinje i rasta nivoa mora. Bogate zemlje međutim nisu obećale nova sredstva za taj mehanizam.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Macura: Država da omogući najsiromašnijima korišćenje zdravog i čistog grejanje

Valjevo, 22. oktobar 2021. – Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura, na…