Naslovna Društvo Otvorena vrata pravosuđa: Da li su za najčešće povrede prava u sudskim postupcima isključivo odgovorni sudovi?

Otvorena vrata pravosuđa: Da li su za najčešće povrede prava u sudskim postupcima isključivo odgovorni sudovi?

3 minuta za čitanje
0
286
potpis

Beograd, 05. novembar 2019. – Dugo trajanje postupaka najčešća je zamerka koju građani Srbije upućuju pravosuđu.

Autorka teksta je dr Katarina Golubović – predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava  (YUCOM)

 Svake godine Vrhovni kasacioni sud objavljuje pregled rada sudova u Republici Srbiji. Ovaj izveštaj sadrži podatke o broju sudija u svakom sudu i prosečnom broju predmeta po sudiji u zavisnosti od postupka koji se vodi.

Samo letimičnim pregledom statistike koju vode sudovi može se zaključiti da u Republici Srbiji nerešiv problem predstavlja – izvršni postupak.

Od ukupno 676.737 nerešenih starih predmeta (a to su oni koji traju više od dve godine) koji su krajem 2018. godine registrovani pred svih 66 osnovnih sudova u Srbiji, čak 625.924 su iz izvršne materije.

Od toga, čak 190.881 predmeta izvršenja vodi se duže od 10 godina.

Osvrta radi, izvršni postupak je onaj u kojem konačno dolazi do ostvarivanja prava koje je nesumnjivo utvrđeno.

Suština izvršnog postupka jeste da se preduzmu sve mere koje su neophodne da dužnik konačno izvrši svoju obavezu: prenos sredstava sa računa dužnika na vaš kojima se konačno naplaćujete, prodaja pokretnih stvari ili nepokretnosti dužnika ako nema sredstava na računu i dr.

Ipak, u najvećem broju slučajeva, dužnik preduzima brojne radnje kako bi osujetio naplatu potraživanja. O tome svedoči i to što vrlo često, uprkos blokiranim računima, dužnici nesmetano obavljaju svoje aktivnosti (proizvode, grade itd.).

Konačno, jedan od ozbiljnih problema s kojima se susreću poverioci je to što dužnik često više i ne postoji ili nema imovine.

U ovim situacijama, građani Srbije smatraju da su im povređena osnovna prava – pre svega pravo na imovinu i pravo na suđenje u razumnom roku.

Suština te povrede je da pravosudni sistem Srbije nije omogućio da se u razumnom roku naplate određena potraživanja, najčešće potraživanja iz radnog odnosa (zaostale zarade, otpremnine i sl.).

 Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Tužilaštvo odbijanjem prijave Verice Marinčić poslalo poruku nekažnjivosti

Beograd, 17. septembar 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo …