Naslovna Društvo Otvorena vrata pravosuđa: O pravnoj zaštiti građana tokom vanrednog stanja

Otvorena vrata pravosuđa: O pravnoj zaštiti građana tokom vanrednog stanja

2 minuta za čitanje
0
178
pravda

eograd, 03. april 2020. – Dok slušamo najave o ekonomskoj podršci, informacije o organizovanoj psihološkoj podršci, ne možemo a da ne primetimo da se pravna podrška gotovo ne pominje u izjavama domaćih funkcionera.

Autorka teksta je dr Katarina Golubović – predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava  (YUCOM)

U trenutku kada se iz sata u sat menja propis, kada je bitno razlikovati preporuke od obaveze i prava, besplatna pravna podrška postaje neophodna.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Kao što su ljudima potrebne maska, rukavice i izolacija da zaštite svoje zdravlje, tako im je potrebna pravna podrška kako bi zaštitili svoj pravni položaj, koji je, kao i sve, postao nesiguran.

Od proglašenja vanrednog stanja, pravnici Jukoma shvatili su da počinju dežurstva. Ne, ne čekamo hapšenja – tada je već i kasno za pravnu podršku – pokušavamo da sprečimo hapšenja.

Pročitajte i tekst “Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja”.

 Jedan zadatak je objasniti građanima da „ono što je logično“ baš više i nije primenjivo.

 Drugi zadatak je objasniti vlastima da ono što se primenjuje mora biti logično i građanima. Ubeđujemo dve strane na dva „jezika“ – da smanjimo štetu.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…