Naslovna Društvo Otvorena vrata pravosuđa: Pravosuđe u medijima

Otvorena vrata pravosuđa: Pravosuđe u medijima

3 minuta za čitanje
0
204
sudijski čekić

Beograd, 01. novembar 2019. – Državne institucije su u velikoj meri izgubile poverenje građana. Upravo tamo gde je poverenje najvažnije za zaštitu njihovih prava, ono je na najnižem nivou.

Autor teksta je Milan Filipović – Pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava  (YUCOM)

Naime, građani najmanje veruju pravosuđu. Neznatan rast poverenja koji je zabeležen u Funkcionalnoj analizi pravosuđa je ipak bio veći kod građana koji su imali kakva takva iskustva sa pravosuđem u odnosu na one koji su utiske o pravosuđu mogli steći samo putem medijskih izveštaja.

Imajući u vidu pretežno negativan ton izveštavanja nizak nivo poverenja građana u pravosuđe nije začuđujući. Na kome leži odgovornost za ovakvu situaciju – da li isključivo na medijima, ili je oni dele sa izvršnom vlašću, pa možda i samim pravosuđem?

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Lako bismo mogli okriviti tabloide zbog neprofesionalnog izveštavanja i kršenja pretpostavke nevinosti ljudi koji na kraju često budu oslobođeni krivične odgovornosti.

Koliko često takvi mediji preuzimaju ulogu suda govore alarmantni podaci Saveta za štampu po kojima je povreda pretpostavke nevinosti najčešći vid kršenja kodeksa novinara Srbije.

 Izveštavanje medija povodom ubistva pevačice Jelene Marjanović, u kojem su, između ostalih, za ubistvo javno optuženi muž, svekar, tri člana porodice Marjanović i braća Rojko, trebalo bi da se nađe u udžbenicima žurnalistike, kao primer povrede pretpostavke nevinosti.

Međutim, tužilaštvo koje je ovlašćeno da protiv medija pokreće prekršajne postupke, to ovlašćenje nije iskoristilo u ovom slučaju, ali ni i mnogobrojnim sličnim situacijama.

 Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SZO: Pandemija korona virusa prekinula lečenje dijabetičara i hipertenzičara

Ženeva, 01. jun 2020. – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je to…