Naslovna Društvo Otvorena vrata pravosuđa: Rad u vanrednom stanju

Otvorena vrata pravosuđa: Rad u vanrednom stanju

4 minuta za čitanje
0
166
gradilište

Beograd, 22. mart 2020. – U danu kada je proglašeno vanredno stanje na teritoriji naše zemlje, 15. marta, usvojene su i dve Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, kojima se uvode određena ograničenja prava građana.

Autorka teksta je Sofija Mandić, pravnica u Centru za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Prva Uredba je opšteg karaktera i odnosi se na, primera radi, zabranu svih okupljanja u zatvorenom prostoru i odlaganje izbornih radnji.

Druga Uredba se specifično odnosi na organizovanje rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja.

Poslodavci, a ni zaposleni, nisu imali čak ni 24 sata (od nedelje uveče, do ponedeljka ujutru), da se upoznaju sa novim uslovima i zahtevima u kojima će raditi. Zbog toga su u prvoj nedelji vanrednog stanja zabeležena mnoga pitanja i nedoumice u pogledu izmenjenog režima rada (uključujući tu i pitanja upućena platformi Otvorena vrata pravosuđa).

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

U potpuno nenajavljenoj situaciji našli su se i poslodavci i zaposleni. Zaposleni su posebno bili zabrinuti za to da li će moći da sačuvaju radna mesta, naročito imajući u vidu da su predškolske i školske ustanove od ponedeljka, 16. marta, prestale sa radom.

Redovan odlazak roditelja na posao je zbog toga bio znatno otežan, a u nekim slučajevima i nemoguć (posebno za samohrane roditelje).

Pročitajte i tekst “Kako do pravne pomoći u slučaju kršenja ljudskih prava u uslovima vanrednog stanja”.

Pre nego što nešto kažemo o Uredbama Vlade koje utiču na oblast rada, važno je naglasiti da Zakon o radu, niti drugi propisi koji se tiču rada, nisu ukinuti proglašenjem vanrednog stanja.

Ovakva pogrešna tumačenja su se mogla pročitati na društvenim mrežama – da u sferi rada više ne važe nikakvi zakoni, već samo jednokratne odluke Vlade. Ovo nije istina i bitno je da to zaposleni imaju u vidu kada su u nedoumici o svom položaju i pravima.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: O upotrebi društvenih mreža tokom vanrednog stanja

 Beograd, 30. mart 2020. – Moram da priznam da osećam određeno uzbuđenje zbog progla…