Naslovna Politika Otvorena vrata pravosuđa: Vojska u vreme vanrednog stanja

Otvorena vrata pravosuđa: Vojska u vreme vanrednog stanja

3 minuta za čitanje
0
221
vojnici

Beograd, 20. mart 2020. –  Dan nakon što su predsednici Republike, Vlade i Skupštine proglasili vanredno stanje u Srbiji zbog opasnosti od širenja zaraze korona virusom, na ulicama i ispred zdravstvenih ustanova pojavili su se vojni policajci u opremi kao da su u rat krenuli, ali ne protiv virusa.

Autor teksta je Saša Đorđević – Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

 Zanimljivo je da pripadnici Vojne policije nose pušku FN SCAR-L i zastavinu jurišnu pušku M21 natovarenu punim okvirima municije, koja inače nije primerena za naseljena mesta. Brzina gađanja ove puške je 600 metaka u minuti.

Automatska puška Zastava M21 ima veliku vatrenu moć i služi za uništavanje zaštićenih i nezaštićenih ciljeva. Niskoleteći avioni, helikopteri i padobranci uspešno se gađaju na odstojanju do 500 metara.

Internet platforma Otvorena vrata pravosuđa je digitalni portal edukativnog karaktera, kreiran da omogući građanima lakše informisanje o pravosuđu.

Postoji mogućnost da se postavi i poseban bacač granata za uništavanje lakših borbenih i neborbenih vozila, ali i zadimljavanje prostora. Najbolji rezultati postižu se jedinačnom paljbom na daljini do 400 metara i kratkim rafalima do 300 metara. U suštini, ovakvo oružje je primerenije suzbijanju terorističkih pretnji.

Vojska Srbije automatsku pušku FN SCAR-L koristi od sredine 2018. godine i namenski je pravljena za specijalne jedinice, posebno za borbu protiv paravojnih grupa koji su zaštićeni pancirima.

Koristi se i za borbu u urbanim sredinama i prigodna je za antiteroristička dejstva, ali i u zatvorenim prostorima gde postoje mnogo fizičkih prepreka. Nije prigodna za održavanje javnog reda i mira zbog jake brzine zrna i nestabilnosti pri udaru.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Otvorena vrata pravosuđa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Tokom pandemije starije generacije povećale ulaganja u bitkoin

London, 03. jul 2020. – Pripadnici starijih starosnih grupa, “Bejbi bumera” i …