Naslovna Civilno društvo Otvoreni parlament sumnja u regularnost izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Otvoreni parlament sumnja u regularnost izbora Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

3 minuta za čitanje
0
80
Otvoreni parlament

Beograd, 21. novembar 2020. – Otvoreni parlament skreće pažnju da Narodna skupština Srbije,”tihim sazivanjem sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, bez otkrivanja imena kandidata, planira  u ponedeljak, 23. novembra, da utvrdi predlog za novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti”.

Sudeći po agendi predstojeće sednice koja je objavljena na sajtu Skupštine, ukazuje se u saopštenju, pred Odborom će se, na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, “naći samo jedno ime”.

Otvoreni parlament napominje da je mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti upražnjeno već više od šest meseci, otkako je u maju ove godine istekao mandat Brankici Janković.

Umesto da najkasnije do kraja avgusta Narodna skupština izabere novog Poverenika, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, izbor je prvo bio onemogućen višemesečnim i bezrazložnim odlaganjem vladajuće većine da konstituiše Skupštinu.

Procedura je zatim pokrenuta preko noći, bez saopštavanja imena kandidata i poslaničke grupe koja ga je predložila, čime je Parlament zatvorio vrata za konsultovanje i uključivanje javnosti u debatu o odlukama koje donosi.

Prema oceni Otvorenog parlamenta, netransparentno postupanje u procesu izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti baca senku sumnje na integritet procesa.

Sa druge strane, kako se napominje, ovo je još jedan u nizu negativnih primera odnosa Parlamenta prema nezavisnim institucijama, čiji bi efektivan, profesionalan i nezavistan rad morao da bude jedan od ključnih oslonaca Narodnoj skupštini u nadzoru nad izvršnom vlašću.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ima ulogu da sprečava sve vidove diskriminacije i da štiti i unapređuje ravnopravan položaj svakog pojedinca u svim društvenim oblastima, podseća Otvoreni parlament.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode

Beograd, 03. decembar 2021. – Brošura „Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa …