Naslovna Civilno društvo Otvoreno pismo: Projekat „Novi Sad na vodi“ ugrožava bezbednost Novog Sada i okoline

2 minuta za čitanje
Novi Sad

Novi Sad, 17. novembar 2020. – Deset novosadskih organizacija civilnog društva uputilo je otvoreno pismo međunarodnim institucijama i ambasadama podunavskih zemalja.

Cilj je da “upoznaju sve relevantne faktore o opasnostima koje nosi projekat Novi Sad na vodi“, navedeno je saopštenju.

Organizacije navode da su u pismu Dunavskoj komisiji u Budimpešti, Dunavskom birou u Ulmu i ambasadama podunavskih zemalja u Beogradu ukazale da ono što predviđa projekat „Novi Sad na vodi“ može da  ugrozi ukupnu bezbednost Novog Sada i okoline, odnosno značajno poveća opasnost od katastrofalnih poplava.

Radi se o pomeranju nasipa za odbranu od poplava u dubinu Dunava za 500 metara i izgradnji predimenzioniranog stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru današnjeg rukavca“, stoji u otvorenom pismu.

Ukazuje se da taj projekat negativno utiče i na biodiverzitet područja i da se njime potencijalno ometa i sadašnji plovni put Dunava, a dovodi se u pitanje i biciklistička staza koja je deo panevropske mreže EuroVelo 6.

Novosađani su pokrenuli niz aktivnosti u kojima su izrazili protivljenje projektu Novi Sad na vodi na koje je Uprava grada odgovorila ćutanjem, ili difamacijom aktivista, ali namere su ostale i planovi se pripremaju netransparentno, zajedno sa potencijalnim investitorima, što navodi na razmišljanje da je reč o koruptivnom poslu”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali Vojvođanski kulturni klub Vasa Stajić, Zelena mreža Vojvodine, Pokret Novi optimizam, Centar za interkulturnu komunikaciju, Savez antifašista Vojvodine, Grupa za konceptualnu politiku, Centar za regionalizam, Vojvođanska politikološka asocijacija, Most solidarnosti i Centar za održive zajednice.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i