Naslovna Politika Pajović: Uloga medija je da informišu, obrazuju i zabave, a ne da “zaglupljuju” ljude

Pajović: Uloga medija je da informišu, obrazuju i zabave, a ne da “zaglupljuju” ljude

3 minuta za čitanje
0
309
Veljko Pajović

Beograd, 28. mart 2019. – Ako ne možete da objavite istinu, poštenije je prećutati, nego je pretvoriti u laž, izjavio je FoNetu novinar Veljko Pajović i ocenio da su danas lažne vesti "gola propaganda".

On je, u serijalu Press Extra, istakao da je uloga medija da informišu, obrazuju i zabave, a ne da "zaglupljuju" ljude.

Prema njegovom mišljenju, ne postoje lažne vesti, postoje laž ili istina, ali je problem što u Srbiji niko ne snosi posledice za plasiranje laži.

Pajović smatra da živimo u državi u kojoj političari prvi ne odgovaraju za laž, dok autocenzura sprečava veliki broj novinara da snose posledice za ono što objave.

Prema njegovom stavu, novinar bi, pre svega, trebalo da bude neko ko ima savest, ko je obrazovan i ko nikada neće svojim radom naneti štetu nekom drugom čoveku ili društvu u celini.

Mejnstrim mediji brzo i olako preuzimaju informacije sa društvenih mreža, ukazao je Pajović i upozorio da je veoma važno ne biti prvi po svaku cenu.

"Treba istrajati i boriti se za istinu, a ne objaviljivati nešto što nije provereno", rekao je on novinarki SandriKrstanović Živković.

Pajović je napomenuo i danas imamo problem postojanja velikog broja "alternativnih" medija u kojima svako sebe može nazvatim novinarom.

Vlast u Srbiji, prema njegovim rečima, ima svoje projekte kroz tabloide upućene na određeni sloj stanovništva, dok ekonomski ucenjuje redakcije koje profesionalno rade svoj posao.

"Dovoljno je reći da predsednik Aleksandar Vučić piše autorske tekstove za tabloide, a ne za ono malo pristojnih medija koje imamo", ilustrovao je Pajović i zaključio da vlast stvara medijsku atmosferu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…