Naslovna Politika Pajtić: Od opozicionih političara ne očekuje se borba za mandate, već borba za slobodu

Pajtić: Od opozicionih političara ne očekuje se borba za mandate, već borba za slobodu

3 minuta za čitanje
0
397
Bojan Pajtić

Beograd, 29. avgust 2019.  – Nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je vlast u uslovima medijske blokade, kupovine glasova i zastrašivanja birača nesmenjiva i da se zato od opozicionih političara ne očekuje borba za mandate, već borba za slobodu.

Oni moraju znati da borba protiv ovog režima neće biti trka na 100 metara već maraton, u kojem je bojkot samo prvi korak“, rekao je Pajtić za novi broj nedeljnika Vreme.

Prema njegovim rečima, „bojkot mora biti aktivan“, što znači – građanska neposlušnost, gde god je to moguće.

Konstantni protesti po celoj Srbiji, koji ne smeju prestati, bez obzira na brojnost demonstranata. Tribine, performansi, koncerti… Neposredni razgovori političara sa građanima u svim, pa i u najudaljenijim mestima“, dodao je Pajtić.

On je naveo da „opozicionari koji se bave politikom treba da se obavežu da neće učestvovati u prvoj prelaznoj vladi nakon smene režima i da će na odgovorne pozicije predložiti najistaknutije stručnjake“.

Kako je objasnio, „ovo je neophodno da bi opozicija stekla što veći kredibilitet i da bi na svoju stranu privolela i apstinente koji su razočarani u sve političke opcije“.

U uslovima u kojima režim nema legitimitet, jer je opozicija bojkotovala izbore, a Srbija, usled navedenih aktivnosti, vri – poruka opozicije će se snažnije čuti, inicijativa će, prvi put, biti na njenoj strani, a vlast će upadati u nervozu i praviće greške usled stalnog pritiska. Unutrašnje aktivnosti opozicije treba da prati i intenzivna komunikacija sa progresivnim stranka i organizacijama, pre svega evropskim“, rekao je Pajtić.

Govoreći o razgovorima vlasti i opozicije, on je naveo da „režim toliko ozbiljno shvata ‘pregovore’ da su na njih poslali predstavnike koji nemaju kapacitet da obećaju ni čašu kisele vode, a kamoli da garantuju poštovanje Ustava i zakona“.

On je naveo i da veruje da je ulazak Demokratske stranke u Savez za Srbiju bio „jedini mogući potez koji su, posle katastrofe na beogradskim izborima, demokrate mogle da povuku, uz punu svest o ideološkoj heterogenosti te široke koalicije“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…