Naslovna Politika Pajtić: Osujećen pokušaj režima da vrati zatvorsku kaznu za kritičare vlasti

Pajtić: Osujećen pokušaj režima da vrati zatvorsku kaznu za kritičare vlasti

5 minuta za čitanje
0
368
Bojan Pajtić

Beograd, 6. septembar 2018. – Bivši pokrajinski premijer i nekadašnji predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izrazio je zadovoljstvo jer je prvostepenom presudom odbačena krivična tužba koju je protiv njega bio podneo bivši direktor Elektromreža Srbije (EMS) Nikola Petrović i ocenio da je na taj način osujećen pokušaj režima da vrati zatvorsku kaznu za kritičare vlasti.

Pajtić je agenciji Beta rekao da je donošenjem oslobađajuće presude, “osujećen pokušaj režima da preko gospodina Petrovića vrati zatvorsku kaznu za kritičare vlasti i Srbiju učini jedinom državom u Evropi u kojoj verbalni delikt postoji”.

Prema njegovim rečima, Nikola Petrović kao “kum (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića” protiv njega nije pokrenuo tužbu za uvredu, već krivičnu tužbu u kojoj je tražio da bude osuđen na uslovnu kaznu zatvora.

Formalni izgovor je bio da je Petroviću ‘narušen poslovni ugled’, ali je ideja bila da se uguši svaka kritika, svako pitanje, svaka sumnja u nepogrešivost Vođe, njegovih kumova, familije i prijatelja”, ocenio je Pajtić.

Dodao je da je ovakva prvostepena presuda ohrabrujuća, jer govori o tome da u Srbiji još uvek ima sudija koji drže do profesionalnog i ličnog integriteta, što znači da Srbija ima šansu da postane “pristojno društvo i pravna država”.

Pre tri godine pojedini mediji su objavili transkript privatnog razgovora između Lidije Udovički i Bojana Pajtića.

Razgovor se odnosio na odnos Nikole Petrovića prema kompaniji “Continental winds”, u kojoj je suprug Lidije Udovički bio suvlasnik, a ona jedna od menadžerki.

Pajtić je rekao da je u tom telefonskom razgovoru, kao i u imejlovima koje je firma “Continental winds” slala državnim institucijama, provejava tvrdnja ljudi iz kompanije da ih Petrović “reketira”.

Utisak da su te optužbe istinite pojačan je i dokumentima iz resornih ministarstava i pokrajinskih institucija, koji su, listom, davali saglasnost kompaniji ‘Continental winds’ da realizuje više stotina miliona evra vrednu investiciju u vetroparkove, a samo EMS, na čijem je čelu bio Nikola Petrović, mesecima nije davao saglasnost, ne objašnjavajući svoj stav”, naveo je Pajtić.

Prema njegovim rečima, državna ministarstva, koja su hijerarhijski daleko iznad EMS-a, nisu mogla da svojim stavom privole EMS da ih sledi, jer se na čelu tog javnog preduzeća nalazio “moćni kum gospodara Srbije”.

Podigao sam javno glas protiv činjenice da je privatni razgovor između gospođe Udovički i mene bio prisluškivan i objavljen. Umesto da nadležni organi urade svoj posao i istraže ko se usuđuje da u jednoj evropskoj zemlji, u 21. veku, prisluškuje opoziciju, režim se obrušio na mene”, kazao je Pajtić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…