Naslovna Politika Pajvančić: Ustavni sud bi morao mnogo toga da oceni, ne samo u vezi sa izborima

Pajvančić: Ustavni sud bi morao mnogo toga da oceni, ne samo u vezi sa izborima

4 minuta za čitanje
0
138
Marijana Pajvančić

Beograd, 15. maj 2020. – Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je da bi Ustavni sud mogao da ocenjuje činjenicu da je izborno zakonodavstvo u Srbiji menjano nakon raspisivanja izbora.

Sama činjenica da se izborno zakonodavstvo menja posle raspisivanja izbora je nešto što bi Ustavni sud mogao da ocenjuje, a da li će naći da je ustavno ili neustavno, to ja ne mogu da vam kažem, ali tu bi bilo razloga da se ocenjuje ustavnost zakona, odnosno da li je to u skladu sa Ustavom – da se pravila menjaju nakon što je proces počeo”, kazala je Marijana Pajvančić za portal Nova.rs.

Skupština Srbije usvojila je 11. maja izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, iako su izbori već bili raspisani.

Prema njenim rečima, Ustav Srbije nema eksplicitnu odredbu kojom zabranjuje promenu izbornog zakona u godini u kojoj se raspisuju izbori.

Mi zabranu u tom smislu nemamo, ali to sigurno nije fer i nije u skladu sa demokratskim standardima, fer i slobodnim uslovima”, zaključila je Pajvančić.

Ona je dodala da je odlaganje izbora bilo moguće zato što je proglašeno vanredno stanje, ali pošto je ono ukinuto, ostalo je na snazi da mandat poslanicima ističe 3. juna.

U svakom slučaju, imaćemo period u kom Srbija neće imati parlament u tom periodu kada mandat poslanicima tekućeg saziva istekne, do momenta dok se ne konstituiše novi parlament”, navela je Marijana Pajvančić.

Na pitanje da li je to protivustavno, Pajvančić je rekla da nije, ali je dodala da bi to pitanje zasluživalo raspravu, jer puno toga što se zove fer i demokratski izbori nije poštovano.

Mandat ovim poslanicima ne može da se produži. Mogao je da se produži u vreme vanrednog stanja, čak i mandat poslanika kojima je istekao mandat, ako bi bilo vanredno stanje, on bi se automatski obnovio. U svakom slučaju, Ustavni sud bi morao mnogo toga da oceni, ne samo u vezi sa izborima, već ima jako mnogo toga što je u vezi i sa odlukom o vanrednom stanju”, kazala je Marijana Pajvančić.

Zbog pandemije korona virusa izbori koji su u Srbiji trebalo da se održe 26. aprila odloženi su i biće održani 21. juna.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…