Naslovna Politika Palmer: Rusija pokušava da podeli Balkan

Palmer: Rusija pokušava da podeli Balkan

3 minuta za čitanje
0
104
Metju Palmer

Sofija, 12. februar 2020. – Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer upozorio je da Rusija pokušava da podeli region i ometa njegovu integraciju sa Zapadom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je visokog zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Palmer je izrazio nadu da će Severna Makedonija i Albanija u martu otvoriti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Zabrinuti smo zbog ruskih namera u odnosu za Zapadni Balkan“, rekao je Palmer za bugarski servis Radija Slobodne Evrope.

Rusija više voli Zapadni Balkan koji je rascepkan, podeljen, sumnjičav, koji ima element haosa, rekao je Palmer u intervjuu objavljenom dan posle njegove posete Sofiji.

Palmer je ukazao da je još jedan izazov za Balkan aktivnost ruskih agenata.

Pomenuo je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine i pokušaj ubistva bugarskog trgovca oružjem po scenariju sličnom trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Takođe je naveo “ruske napore da podriju podršku za Prespanski sporazum između Skoplja i Atine“, kao “još jedan primer zloćudne aktivnosti od strane ruske države“.

Prespanskim sporazumom potpisanim 2018. godine okončan je skoro trodecenijski spor oko imena između Atine i Skoplja, čime je otvoren put Severnoj Makedoniji da se pridruži NATO-u i EU.

Palmer je izrazio nadu da će Savet EU u martu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Želeli bismo da vidimo da se vrata otvore. Obe zemlje ispunjavaju zahteve i nadamo se da će Evropski savet to priznati time što će pristati da otvori pregovore tokom sastanka u martu,” rekao je, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Trifunović: Posle vanrednog stanja, kod ljudi biće jača želja za slobodom i veća spremnost da se za nju bore

Beograd, 04. april 2020. – Aleksandar Vučić je postao ljubomoran na koronu i njenu m…