Naslovna Politika Palmer: Ukidanje taksi, nastavak pregovora i postizanje dogovora Srbije i Kosova olakšava evropsku budućnost Zapadnog Balkana

Palmer: Ukidanje taksi, nastavak pregovora i postizanje dogovora Srbije i Kosova olakšava evropsku budućnost Zapadnog Balkana

4 minuta za čitanje
0
203
Metju Palmer

Beograd, 10. jun 2019. – Visoki američki diplomata Metju Palmer rekao je da SAD žele da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto i postigle dogovor.

Palmer je, posla sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da bi takav dogovor olakšao evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i čitavog Zapadnog Balkana.

Palmer je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tome gde se trenutno nalazi dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer SAD smatraju da je taj proces veoma važan kako za Srbe, tako i za Kosovo.

Vidimo da su takse prepreka. Želeli bismo da vidimo da se one ukinu i da se obe strane vrate za sto i postignu dogovor koji će da olakša evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i Zapadnog Balkana“, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je Vučiću preneo da Beograd može da računa na podršku SAD evropskoj perspektivi Srbije, ali da su razgovarali i o mnogim drugim aspektima saradnje, kao i o ekonomskoj kooperaciji.

SAD su posvećene investiranju u Srbiji i ja ću se sastati sa američkim firmama koje ovde investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, kao i o tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi (Prištine)“, rekao je Palmer.

Govoreći o 20. godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Palmer je rekao da SAD razumeju koliko je osetljivo to pitanje za ljude u Srbiji.

Nama je jako žao zbog gubitka života, ali takvu je odluku doneo NATO zbog razloga koje je apsolutno moguće objasniti. Umesto da gledamo stalno nazad, treba da ohrabrimo ljude da gledaju napred i da se građani i Srbije i Kosova usmere na evropsku budućnost“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade evropski partneri.

Ne mogu da kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali je naša zajednička borba da se postigne sporazum koji bi doprineo normalizaciji odnosa. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan i da će obe strane krenuti ka sporazumu“, rekao je on, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Tokom pandemije starije generacije povećale ulaganja u bitkoin

London, 03. jul 2020. – Pripadnici starijih starosnih grupa, “Bejbi bumera” i …