Naslovna Vesti Srbija Pandemija je iskorišćena da bi se uvele dodatne represalije i ojačala policijska država

Pandemija je iskorišćena da bi se uvele dodatne represalije i ojačala policijska država

2 minuta za čitanje
0
139
Igor Štiks

Beograd, 21. mart 2021. – Demokratija je danas svakako na testu, jer reprezentativna demokratija, u kojoj se elita jednom u četiri godine pojavi na izborima nije dobra i treba je pretvoriti u participativnu.

To je izjavio, u intervjuu FoNetu, pisac i profesor Igor Štiks i upozorio da su autokrate raznih profila jedva dočekale da pandemiju proglase ratom, iako ona to nije.

Pandemija je iskorišćena da bi se uvele dodatne represalije i ojačala policijska država, objasnio je Štiks u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

U razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, on je predvideo “da ćemo iz pandemije izaći vrlo oštećeni i naći se u mnogo represivnijim sistemima nego što smo bili pre“.

Profesor na Fakultetu za medije i komunikacije smatra da je demokratija na testu i zato što se “uspešnost nekog vladalačkog modela“ ne može meriti time da li  su vakcine nabavljene brže i bez procedura.

Kako je predočio, to bi značilo da je najbolje da imamo vladare “koji stvari uzimaju u svoje ruke, što bi nas sve odvelo u propast“.

Prema njegovom uverenju, sada je “nezadovoljstvo građana ogromno“, ali nema artikulaciju i to se vidi i po “haotičnim scenama koje smo gledali od Beograda do Amsterdama“.

“Bez obzira na to kako se postavljate prema vakcinaciji, postoji bes koji traži neke odgovore kojih nema i pitanje je da li će, kada pukne, to biti apsolutna provala antisistemskog razmišljanja, ko će sve to nositi i sa kojim idejama“, ukazao je Štiks.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…