Naslovna Civilno društvo Pandemija korona virusa pokazala je koliko je region povezan

Pandemija korona virusa pokazala je koliko je region povezan

4 minuta za čitanje
0
77
Regional Youth Cooperation Office - RYCO

Tirana, 04. decembar 2020. – Zapadni Balkan preplavljen je pozitivnim pričama o pojedincima i grupama koji su doprineli  pružanju pomoći u vreme kada je to bilo potrebno, a pandemija virusa kovid-19 pokazala je koliko je region međusobno povezan i kako posledice utiču na sve.

Ovaj zaključak je naveden u saopštenju Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO povodom obeležavanja 5. decembra, Međunarodnog dana volontera.

Kako navode iz ove regionalne kancelarije, Međunarodni dan volontera svake godine podiže svest o ulozi koju volonteri igraju u odgovoru na izazove sa kojima se svet suočava.

“Razvoj društava u kojima je pomoć drugima temeljna vrednost izuzetno je važan u krizama poput one koja je uzrokovana pandemijom kovid”, navode iz RYCO i ističu da se upravo zbog toga projekat Route WB6 pridružuje obeležavanju doprinosa i uticaja koji volonteri imaju u svojim zajednicama širom Zapadnog Balkana.

Takođe, naglašava se potreba za reformama volonterske politike u celom regionu, a sa ciljem zaštite volontera kao i onih koji organizuju volonterske aktivnosti.

“Pokazala se potreba za regulisanjem volontiranja jasnim zakonskim okvirom koji podstiče i povećava njegovu vrednost, imajući na umu regionalnu perspektivu”, objašnjava se u saopštenju RYCO.

Navode da projekat Route WB6 radi na temeljima regionalne volonterske politike koju će organizacije u ovom projektu da koriste kao okvir za zagovaranje reformi volonterske politike na Zapadnom Balkanu.

“Uspostavljanje regionalnog volonterskog servisa i implementacija regionalnog volonterskog prekograničnog programa Route WB6 naš je prioritet u 2021. Uvereni smo da ćemo mladim ljudima Zapadnog Balkana pružiti prvu priliku za volontiranje širom regije“, izjavila je koordinatorka projekta Route WB6 Ines Bulajić.

Inače projekat Route WB6 ima za cilj promociju prekograničnog dugoročnog i kratkoročnog volontiranja, kao alata koji će doprineti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regionu, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrednosti koje vode pomirenju, stabilnosti i prosperitetu regiona.

Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO u saradnji s organizacijama Beyond Barriers, SEEYN, Lens, Kulturnim centrom mladih Bitola, UDP Zid i Mladim istraživačima Srbije.

Projektu se u decembru priključuje novi partner Institut za razvoj mladih KULT, a projektne aktivnosti započele su 1. januara 2019. i nastaviće se do kraja 2021. godine.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…