Naslovna Društvo Panić: Vreme je da se političari povuku sa izjavama, sada im je posao da nabavljaju sredstva i podržavaju ono što struka traži

Panić: Vreme je da se političari povuku sa izjavama, sada im je posao da nabavljaju sredstva i podržavaju ono što struka traži

5 minuta za čitanje
0
159
Rade Panić

Beograd, 17. mart 2020. – Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kazao je da je u ovom trenutku nekorektna najava predsednika Aleksandra Vučića da će plate zdravstvenim radnicima biti povećane za 10 odsto.

Ako nas na toliko procenjuje u ovakvoj situaciji, to nije korektno. Kad je najteže svi se sete zdravstvenih radnika, a mi naš posao radimo svakodnevno. Ova situacija, koliko god smo podigli koncentraciju i tempo rada, još nije zabrinjavajuća“, kazao je Panić za N1.

On je istakao da iako se mnogo govori o zaštitnoj i medicinskoj opremi, najvažnija karika su zdravstveni radnici jer je bez njih ta oprema neupotrebljiva.

Kaže da je uočljivo da u stručnom timu koji je Vlada sastavila nema mlađih lekara. On ističe da je potrebno da mlađe kolege stiču iskustva, uveren da ovo nije poslednje sa čime ćemo se suočavati u budućnosti.

Treba insistirati na većem broju zdravstvenih radnika. Mnogo se priča o zaštitnoj opremi, mnogo o respiratorima, a malo o tome da smo desetkovani. Čim se ovo slegne nastaviće se odliv zdravstvenih radnika“, napomenuo je Panić.

On kaže da im u ovom trenutku nedostaju direktna uputstva poslodavaca.

Svesni smo da nam je zdravstveni sistem na klimavim nogama, da nije do kraja razrađen sistem šta i kako. Dr Kon i drugi u timu vode veliku bitku sa političarima da se sluša struka. Ovo će imati posledice, o tome ćemo pričati naknadno“, istakao je gost Novog dana.

Ocenjuje da je je vreme da se političari povuku sa izjavama i dodaje da je dovoljno to što su oformili tim, a da im je sada posao da nabavljaju sredstva i podržavaju ono što struka traži.

Komentarišući različite izjave iz Svetske zdravstvene organizacije koja poručuje da treba testirati što više građana, i pokrajinskog sekretara koji kaže da testova ima dovoljno i da će se samo određeni testirati, Panić ističe da su i jedni i drugi u pravu.

SZO govori ono što bi trebalo raditi u poštovanju protokola do kraja. A s obzirom na našu lošu materijalnu situaciju, mislim da je i kolega bio u pravu. Dovoljno je prosto i logično razmišljanje. Virus se prenosi kontaktom. Svako od nas može da razmišlja kako da spreči nepoželjne kontakte. Posle nesigurnog kontakta da izvrši mere dezinfekcije što više. U ovom trenutku jeste najpreče to – pranje ruku, nedodirivanje lica, predela oko usta. Ako sprovedemo te mere, time se razvlači kriva epidemije. Odna ćemo imati adekvatnih kapaciteta i da lečimo te pacijente“, objašnjava Panić.

Kada je u pitanju broj respiratora, što je prošle nedelje bila tema u javnosti, on objašnjava da nisu svi respiratori raspoloživi za lečenje obolelih od koronavirusa i da će čak i u piku epidemije biti drugi oboleli koji će zahtevati da imaju mogućnost da se leče uz pomoć respiratora.

Ta velika priča o broju respiratora ne treba da zanima javnost“, ističe Panić, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Galup: oko 56% ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije korona virusa tek dolazi

Cirih, 31. mart 2020. – Oko 60% građana Srbije zabrinuto je zbog pandemije korona vi…