Naslovna Vesti Svet Papa Franja pozvao svet da radi na smanjenju emisije štetnih gasova

Papa Franja pozvao svet da radi na smanjenju emisije štetnih gasova

2 minuta za čitanje
0
73
Papa Franja

Rim, 12. decembar 2020. – Papa Franja pozvao je sve zemlje da rade u pravcu nulte emisije štetnih gasova i obećao da će Vatikan, kao najmanja država na svetu, dostići taj cilj do 2050. godine.

“Aktuelna pandemija i klimatske promene ne samo da utiču na okolinu, već imaju etički, društveni, ekonomski i politički uticaj, a iznad svega na život najsiromašnijih i najranjivijih”, rekao je papa u video poruci na virtuelnom samitu UN o klimatskim promenama.

Papa Franja je naglasio da usvajanje nekih mera ne može više da se odlaže i da je potrebna strategija da se emisija štetnih gasova svede na nulu.

Papa je rekao da će Vatikan, država koja zauzima 44 hektara, okružena Rimom, dati sve od sebe u borbi protiv klimatskih promena.

Vatikan nastoji da u upotrebi zameni sva kola sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem automobilima na električni ili hibridni pogon,

Takođe je počeo da postavlja solarne panele 2008, a prošle godine je zabranio upotrebu plasticnih kesa. Danas reciklira 65 odsto svog otpada, prenosi AP.

Papa je takođe snažno podržao Pariski sporazum o smanjenju globalnog zagrevanja i rekao je mu je žao što zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se povuče iz sporazuma.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…