Naslovna Vesti Svet Papa o korupciji u katoličkoj crkvi

Papa o korupciji u katoličkoj crkvi

2 minuta za čitanje
0
208
Papa Franja

Vatikan, 31. oktobar 2020. – Katolička crkva vekovima ima problem s korupcijom, rekao je papa Franjo italijanskoj  agenciji Adnkronos  i dodao da ga u borbi protiv korupcije čekaju prepreke i otpor.

Naišao sam na mnoge ljude koji za mene preuzimaju rizike, koji reskiraju svoje živote i koji se s uverenjem bore za reforme. Oni znaju da činimo dobro i da je put kojim smo krenuli, usprkos hiljadama prepreka i prirodnom otporu, ispravan“, kazao je papa.

Papa je rekao da nije previše optimističan oko svoje borbe za reformu Crkve, ali je dodao da “veruje u Boga i ljude koji su mu odani“.

On nije hteo da govori o svojim izjavama iz dokumentarnog filma u kojem je rekao da su homoseksualci božja deca i da ih treba zaštititi zakonom o vanbračnoj zajednici.

Konzervativni katolici bili su užasnuti tim izjavama za koje tvrde da protivreče crkvenoj nauci i njenom dugom protivljenju homoseksualnosti i istopolnim brakovima.

Kasnije se ispostavilo da je papa te izjave dao u razgovoru za jednu meksičku televiziju, a u filmu je preneto nekoliko delova razgovora koji nisu emitovani i  papine izjave su izvađene iz konteksta.

Na pitanje agencije o kritikama koje su mu upućene zbog saradnje Vatikana s Kinom, papa je odgovorio da sluša sve kritike i da procenjuje iza kojih stoji  dobra namera, a iza kojih ne.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…