Naslovna Civilno društvo Parlamentu vratiti dostojanstvo, a predsedniku države dati veća ovlašćenja

Parlamentu vratiti dostojanstvo, a predsedniku države dati veća ovlašćenja

3 minuta za čitanje
0
1,070

Beograd, 02. mart 2017. – Srpskom parlamentu treba vratiti dostojanstvo, a predsedniku države dati veća ovlašćenja u skladu sa legitimitetom koji mu daje to što ga građani biraju neposredno na izborima, ocenili su danas učesnici skupa "Predsednik Republike i Ustav Srbije" koji je održan u Beogradu u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju.

Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović je komentarišući odluku da parlament pauzira u radu mesec dana do održavanja predsedničkih izbora ukazao da parlamentu koji je odraz volje naroda treba vratiti dostojanstvo, prenosi Beta.

"Mi živimo u virtualnoj stvarnosti u kojoj je parlament ponižen, poniženi su i građani koji su izabrali poslanike, svoje predstavnike. Treba vratiti ugled i dostojanstvo parlamentu, ključnoj instituciji za demokratiju", kazao je Miunović, nekadašnji predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Tanasije Marinković ocenio je da u sadašnjem sistemu predsednik Srbije ima veliki legitimitet, ali da je patuljak u odnosu na ustavna ovlašćenja.

"Najveće ovlašćenje mu je to što može da ne odobri usvajanje nekog zakona", podsetio je Marinković.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je da ukoliko je reč o ustavnim ovlašćenjima to što aktuelni premijer Aleksandar Vučić odlukom da premijersku funkciju zameni predsedničkom pada sa konja na magarca.

"Tu nisu čista posla", kazao je Ivošević i dodao će da će aktuelni premijer za novog čoveka na čelu vlade postaviti "nekog ko ne zvoca, ali dobro podnosi zvocanje".  

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić ukazao je na odgovornost bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je kako ocenjuje ojačao predsedničku funkciju odabirom slabije uticajne ličnosti, poput Mirka Cvetkovića, za premijera.

 
 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju p…