Naslovna Civilno društvo Parovi u programima vantelesne oplodnje često nailaze na neljubaznost

Parovi u programima vantelesne oplodnje često nailaze na neljubaznost

2 minuta za čitanje
0
85
vantelesna oplodnja

Beograd, 08. decembar 2020. – Parovi koji učestvuju u programima vantelesne oplodnje (VTO) suočavaju se sa manjkom informacija o tom procesu, neljubaznošću medicinskog osoblja i većinom imaju osećaj da “ometaju i smetaju” kada postavljaju detaljna pitanja u vezi sa procedurom VTO, saopštilo je Udruženje Šansa za roditeljstvo.

To udruženje sprovelo je istraživanje o kvalitetu usluga u VTO centrima u kome je učestvovalo 497 osoba, a pokazalo se da nešto više od 60 odsto parova tu proceduru radi o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), i to u nekom od šest državnih ili 11 privatnih klinika za VTO.

Istraživanje je, kako navode u saopštenju, pokazalo da čak 38,4 odsto ispitanika nije od VTO klinike dobilo nikakve informacije o lečenju i načinu lečenja, bez obzira da li je u pitanju privatni ili državni zdravstveni centar.

“Posebno zabrinjava da je čak 48,9 odsto ispitanika imalo neočekivane i iznenadne dodatne troškove u toku postupka VTO”, upozoravaju u Udruženju Šansa za roditeljstvo.

Anketa je pokazala i da su se dve trećine ispitanika suočile sa čitavim nizom problema, od  nepoštovanje vremena pacijenata i nepristupačnost lekara do nemogućnosti konstruktivnog razgovora i detaljnog informisanja o VTO postupku.

Njihova anketa takođe je pokazala da čak 85 odsto ispitanika ima više poverenja u privatne klinike i da smatra da je bolji pristup lekara u privatnim klinikama za VTO.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…