Naslovna Civilno društvo Partnerstvom sa civilnim društvom do efikasne podrške građanima i građankama u uslovima vanrednog stanja

Partnerstvom sa civilnim društvom do efikasne podrške građanima i građankama u uslovima vanrednog stanja

2 minuta za čitanje
0
206
Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije

Beograd, 15. april 2020. – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom poziva jedinice lokalne samouprave i njihove krizne štabove da, u uslovima vanrednog stanja i borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, svoje odnose i saradnju sa udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva baziraju na principu partnerstva.

Kancelarija sugeriše lokalnim samoupravama i organizacijama civilnog društva koje deluju u lokalnim zajednicama da “međusobno sarađuju i koordiniraju svoje aktivnosti vodeći se u svemu merama i odlukama Vlade Republike Srbije, centralnih kriznih štabova i preporukama nadležnih organa”.

U tom smislu, Kancelarija posebno ističe proceduru koju je Vlada Republike Srbije uspostavila za potrebe podrške posebno ugroženim kategorijama građana i građanki uvodeći dozvole za kretanje u vreme policijskog časa za pružaoce usluga pomoći u kući i personalne asistencije, kao i posebnu platformu za registraciju volontera, kao potencijalne mehanizme koji omogućavaju delovanje civilnog društva u uslovima vanrednog stanja.

Takođe, Kancelarija podseća da je “u postojećim okolnostima u kojima se svi suočavamo sa ozbiljnim izazovima opasnim po život i zdravlje, civilno društvo, kao i u ranijim sličnim situacijama, u granicama sopstvenih mogućnosti stavilo svoje kapacitete na raspolaganje i pokazalo spremnost da doprinese što lakšem prevazilaženju trenutne situacije, te pozivamo na njihovo prepoznavanje i uključivanje”.

Kancelarija u potpunosti stoji na raspolaganju kako lokalnim samoupravama i drugim državnim organima, tako i civilnom društvu za sve aktivnosti iz svog delokruga koje bi bile u interesu zaštite naših građana i građanki.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…