Naslovna Vesti Srbija Pašalić: Jedinstvena baza podataka o napadima na novinare predstavlja jednu vrstu sistemske podrške

Pašalić: Jedinstvena baza podataka o napadima na novinare predstavlja jednu vrstu sistemske podrške

3 minuta za čitanje
0
220
Zoran Pašalić

Beograd, 02. novenbar 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da novinari u Srbiji već više godina rade u teškim uslovima, neretko izloženi fizičkim i verbalnim napadima.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 2013. godine, posle ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona tokom izveštavanja iz afričke države Mali.

On je najavio da će jedinstvena baza podataka o napadima na novinare, koju ta institucija pravi sa strukovnim udruženjima i sindikatima, predstavljati jednu vrstu sistemske podrške.

Pašalić je povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, rekao da je više puta upozoravao na loše stanje u medijima i tražio da se kazne odgovorni za pretnje i napade na novinare, čiji položaj i rad su posebno otežani u uslovima aktuelne pandemije, podsetivši da ubistva i fizički napadi na novinare i njihovu imovinu već dugi niz godina nisu rešeni.

On je u pisanoj izjavi naveo da su nadležne institucije dužne da stvore bezbedno okruženje za njihov rad, a da baza podataka predstavlja samo jedan od koraka u tom pravcu.

Jedinstvena baza podataka o napadima i pritiscima na novinare biće neka vrsta sistemske podrške radu i nezavisnosti novinara s obzirom da iza nje stoji institucija zaštitnika građana kao nezavisna državna institucija visokog ranga koja se bavi zaštitom ljudskih prava“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da bi ta baza podataka trebalo da bude involvirana u Akcioni plan za primenu Medijske strategije, kao i da će u njoj poseban akcenat biti stavljen na ekonomske pritiske jer su novinari najviše izloženi takvim pritiscima i zbog toga što oni najviše utiču na njihov život i profesionalni rad.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…