Naslovna Društvo Pašalić: “Osobama sa invaliditetom je još teže u novonastalim uslovima”

Pašalić: “Osobama sa invaliditetom je još teže u novonastalim uslovima”

3 minuta za čitanje
0
68
Zoran Pašalić

Beograd, 03. decembar 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da je položaj osoba sa invaliditetom u vreme pandemije korona virusa dodatno otežan.

Pašalić je apelovalo na nadležne državne i lokalne organe da olakšaju pristup uslugama, obezbede nesmetano funkcionisanje usluga podrške u zajednici i potpuno ostvarivanje prava osobama sa invaliditetom.

“Osobe sa invaliditetom u Srbiji se svakodnevno susreću sa sistemskim problemima u ostvarivanju svojih prava, a njihov položaj je u aktuelnoj pandemiji dodatno otežan. Zato apelujem na sve nadležne organe da u novonastalim uslovima ulože dodatne napore kako bi osobe sa invaliditetom imale što manje teškoća da ostvare svoja prava”, izjavio je Pašalić povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Pašalić je zatražio od nadležnih državnih i lokalnih organa da olakšaju pristup svim uslugama, a pre svega da obezbede nesmetano funkcionisanje usluga podrške u zajednici, kao što su stanovanje uz podršku, servis personalnih asistenata, lični pratioci dece i geronto-domaćice.

On je posebno apelovao na nadležne u domovima za smeštaj starih i osoba sa invaliditetom i u prihvatilištima da u uslovima pandemije i nadolazeće zime omoguće i obezbede adekvatnu zaštitu svih korisnika, ali i beskućnika i svih građana kojima je takva pomoć potrebna.

U Srbiji su i dalje prisutni sistemski problemi koji onemogućavaju ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom i da je zarad njihovog otklanjanja predlogom novog Zakona o Zaštitniku građana, koji su

izradili stručnjaci ove institucije, predviđeno da ombudsman obavlja poslove Nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Pokrenut portal za onlajn plaćanje sudskih taksi

Beograd, 15. maj 2021. – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Ministarst…