Naslovna Vesti Srbija Pašalić osudio mizogini napad na novinarku televizije N1

Pašalić osudio mizogini napad na novinarku televizije N1

3 minuta za čitanje
0
249
Zoran Pašalić

Beograd, 09. novembar 2020. – Povodom napada na novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović u emisiji „Hit tvit“ na Televiziji Pink oglasio se zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Ombudsman  je izjavio da je, tom prilikom, demonstrirana pokazna vežba verbalnog nasilja, svestan  da za takvo ponašanje neće snositi posledice ni on, ni autorka i voditeljka  emisije, ni Pink kao emiter.

Pašalić je upozorio da u proteklih nekoliko meseci napadi na novinare, a posebno novinarke, ne jenjavaju, već je, štaviše, vređanje i ismevanje novinarki sve češće i brutalnije i upozoravaju na rastuću netrpeljivost, kao i na nemogućnost uspostavljanja elementarnog dijaloga u društvu.

U već zagađenom javnom govoru mizoginija se podrazumeva toliko da sve ređe javno osuđujemo uvrede i pretnje koje se upućuju ženama, konstatovao je Pašalić.

Zaštitnik građana podsetio je da je kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medijskih udruženja, po ugledu na platformu Saveta Evrope, inicirao i osnovao u Srbiji jedinstvenu medijsku platformu za registrovanje svih napada na novinara, kao reagovanje nadležnih državnih organa.

Verbalno nasilje nad novinarkama je i do sada bilo u  samom vrhu svih napada i povod da bude poseban segment u radu medijske platforme, a evidentiranjem  napada, njihovom javnom osudom i odgovarajućom sankcijom medijska platforma će nedvosmisleno staviti do znanja da su ovakve pojave nedopustive i kažnjive u našem društvu, ističe Pašalić.

On je pozvao državne organe i institucije da na svakom mestu i u svakoj prilici obezbeđuju uslove za rad novinara i novinarki na njihovim radnim mestima i ukazao da će se doslednim reagovanjem na sve pojave nasilja i agresivnog ponašanja doprineti smirivanju tenzija i napetosti u društvu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…