Naslovna Politika Perović: Srbija nastavlja politiku Slobodana Miloševića

Perović: Srbija nastavlja politiku Slobodana Miloševića

2 minuta za čitanje
0
291
Latinka Perović

Beograd, 9. avgust 2019. – Oktobra 1972. godine, u Srbiji je izvršena velika politička čistka: smenjeno je više od 6.000 političara, privrednika i medijskih poslenika koji su pripadali liberalnoj političkoj opciji.

Zalagali su se za privredne i ekonomske reforme, modernizaciju i evropeizaciju Srbije i nekadašnje SFRJ, te uspostavljanje novih odnosa među republikama.

Pored Marka Nikezića, glavno lice liberalne Srbije bila je istoričarka Latinka Perović, koja je obavljala funkciju sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. godine pa do smene.

Posle odlaska iz politike, Latinka se posvetila nauci i nikada se više aktivno nije bavila političkim poslovima. Ipak, uvek je društveno aktivna, jedan je od najdoslednijih kritičara i analitičara srpskog nacionalizma i strašnih posledica koje je on proizveo.

Perović odgovarajući na pitanja Nedima Sejdinovića za zagrebački portal Lupiga , kako sada, iz ove pozicije, gleda na period smene liberalnih kadrova u srpskoj politici 1972. godine i na dešavanja koja su pratila ovaj proce i da li se već  tada moglo naslutiti ono što će Jugoslaviju zadesiti bezmalo 20 godina posle, smatra da je poslednja etapa Titove vladavine, od početka sedamdesetih pa do njegove smrti, jasno nagoveštavala ono što će se posle događati.

Intervju sa Latinkom Perović, u celosti, možete pročitati na portalu Lupiga.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Međak: Vladavina prava visoko kotirana na listi prioriteta nove Evropske komisije

Beograd, 09. decembar 2019. – Evropska unija dobila je nove čelnike pred kojima su v…