Naslovna Politika Evropska unija Pet filmova snimljenih uz podršku EU nagrađeno na Berlinaleu

Pet filmova snimljenih uz podršku EU nagrađeno na Berlinaleu

3 minuta za čitanje
0
462

Brisel, 21. februar 2017. (europa.rs) – Pet filmova čija je izrada finansijski podržana u okviru programa MEDIA Kreativne Evrope osvojilo je jednog Zlatnog i četiri Srebrna medveda na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Mađarski film O telu i duši režiserke Ilidike Enjedi je osvojio Zlatnog medveda za najbolji film. Osim ovog, još četiri ostvarenja podržana u okviru programa MEDIA su nagrađena priznanjem Srebrni medved.

Félicité reditelja Alena Gomisa (Francuska, Senegal, Belgija, Nemačka, Liban) je osvojio veliku nagradu žirija. Pokot režiserke Agnješke Holand (Poljska, Nemačka, Češka, Švedska, Slovačka) je nagrađen priznanjem Srebrni medved Alfred Bauer za igrani film koji je otvorio nove perspektive.

Srebrni medved za režiju je uručen Akiju Kaurismakiju za film Druga strana nade, (Finska, Nemačka). Srebrni medved za izvanredni umetnički doprinos je pripao Dani Bunesku za montažu filma Ana, ljubavi moja Kalina Petera Necera (Rumunija, Nemačka, Francuska).

Još nekoliko filmova koji su dobili podršku programa MEDIA je osvojilo specijalne nagrade. Deset filmova snimljenih zahvaljujući ovom programu je tokom vikenda osvojilo ukupno 14 nagrada.

Andrus Ansip potpredsednik nadležan za digitalno tržište je izjavio: „Čestitam svim dobitnicima nagrada u Berlinu. Program MEDIA igra ključnu ulogu u nastojanjima da se evropska kinematografija približi većem broju gledalaca. Brojne nagrade takođe predstavljaju veliko priznanje našim naporima da podržimo evropski film kao i bogatstvo i raznolikost koje on nosi sa sobom. Nastavićemo da podržavamo i dalje unapređujemo distribuciju evropskih audiovizuelnih ostvarenja širom Evrope.”

Na Berlinaleu je prikazano ukupno 25 filmova koji su podržani u okviru programa MEDIA sredstvima u iznosu od preko 1,7 miliona evra namenjenih pre svega produkciji i distribuciji filmova van granica zemalja u kojima su nastali.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija pokrenula javne konsultacije o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU

Brisel, 28. maj 2020. – Evropska komisija je pokrenula javne konsultacije o zaštiti i olak…