Naslovna Vesti Srbija Pet lokalnih samouprava u Srbiji dobili planove razvoja na predlog građana

Pet lokalnih samouprava u Srbiji dobili planove razvoja na predlog građana

3 minuta za čitanje
0
230
javnost

Srbija, 25. septembar 2020. – Mali Zvornik, Bački Petrovac, Petrovac na Mlavi, Kuršumlija i Sjenica su lokalne samouprave u Srbiji koje su dobile planove razvoja usklađenih sa potrebama građana.

Oni su kroz učešće u kreiranju javnih politika odlučili šta su prioriteti za njihova mesta, izjavila je programska direktorka za planski sistem i javne finansije Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Milena Radomirović.

Reč je o pilot projektima koji će biti prošireni na sve gradove i opštine u Srbiji, prenosi Euractiv.

“U svakoj od ovih opština smo uspeli da sa lokalnom samoupravom organizujemo partnerske forume koji su uključivali zainteresovane predstavnike lokalne zajednice – udruženja, organizacije civilnog društva, privrednike, tako da sa sigurnošću možemo reći da planovi razvoja koji su pripremljeni u dobroj meri odražavaju prioritete koje su građani potencirali”, rekla je ona agenciji Beta 25. septembra.

EU naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika u okviru reforme javne uprave.

Radomirović je i menadžerka EU projekta EXCHANGE 5, programa koji predstavlja kontinuiranu podršku EU lokalnim samoupravama u Srbiji od 2004. godine, čiji je ukupan iznos bio više od 33 miliona evra i koji je u velikoj meri doprineo unapređenju kreiranja javnih politika na lokalnom nivou kroz podršku strateškom planiranju.

Ona je navela da građani treba da znaju da pored izbora, postoje i drugi načini ušešća u formiranju lokalnih politika i odlučivanja, kao što su referendum, narodna inicijativa, zbor, javna rasprava, a odnedavno i proces konsultacija lokalnih samouprava sa građanima.

Više informacija o reformi javne uprave u Srbiji možete pronaći OVDE.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Miletić: Nadam se da se ksenofobična i kampanja protiv LGBT populacije neće ponoviti naredne godine

Beograd, 21. septembar 2022. –  Jedan od organizatora “Evroprajda 2022” …