Naslovna Politika “Pet minuta gromoglasne tišine” povodom Svetskog dana slobode medija

“Pet minuta gromoglasne tišine” povodom Svetskog dana slobode medija

5 minuta za čitanje
0
207
mediji

Beograd, 2. maj 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su sve novinare da na Svetski dan slobode medija, u pet do dvanaest isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine".

U Proglasu povodom Svetskog dana slobode medija, oni ističu da bi time nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Medijski radnici se pozivaju na zajedničko suprotstavljanje daljem unižavanju profesije i delovanje kako bi se unapredio položaj i ugled novinarstva i vratilo izgubljeno poverenje građana.

Uloga i cilj novinara mora biti slobodno i odgovorno informisanje i doprinos kritičkom javnom dijalogu u društvu, a ne poslušničko ispunjavanje želja vlasti i političkih i ekonomskih moćnika, ističe se u Proglasu.

Vlast u Srbiji, kako se ocenjuje, guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija.

Vlast je najodgovornija za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija.

Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90. mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu.

Na Međunarodni dan slobode medija ukazujemo na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju nesigurni za svoju sigurnost i za ponižavajuće plate koje su na samom dnu lestvice među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta, navodi se u Proglasu.

Podseća se i da su vlast i država dužni da novinarima i medijima u Srbiji obezbede slobodan rad, bez diskriminacije, pritisaka i cenzure, kako bi se stvorili svi neophodni uslovi za slobodu informisanja, kao i za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu.

Povodom dana slobode medija NUNS, NDNV i "Nezavisnost" ponavljaju zahtev da se do kraja rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, te da se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi.

Zahtevamo i da se rasvetle i drugi napadi na medijske radnike, posebno da se unapredi zaštita novinara od sve češćih pretnji i pritisaka putem društvenih mreža, ističu u Proglasu Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost".

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Brnabić grubo prekršila sva pravila ponašanja državnih funkcionera prema medijima

Beograd, 27. januar 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je…