Naslovna Civilno društvo Peta po redu Parada “Ponos Srbije” u Beogradu

Peta po redu Parada “Ponos Srbije” u Beogradu

5 minuta za čitanje
0
282
Parada ponosa 2019

Beograd, 24. jun 2019. – Peta parada „Ponos Srbije“ biće održana u subotu, 29. juna 2019. godine, pod sloganom „Borba još uvek traje – pridruži se!“.

Protestnom šetnjom će se obeležiti i značajan jubilej – 50 godina od Stounvolske pobune u Njujorku, koja važi za početak masovnog svetskog pokreta za prava LGBTI osoba.

Kako navode organizatori u saopštenju dostavljenom medijima, LGBTI osobe i njihovi prijatelji_ce će na paradi u centru Beograda prošetati slobodno ulicama grada insistirajući na hitnom pravnom regulisanju istopolnih partnerstava, sistemskoj depatologizaciji trans identiteta kao i povećanju dostupnosti hormonske terapije, zatim senzibilizaciji zaposlenih u javnim institucijama za rad sa LGBTI osobama, ali  i povećanju budžetskih davanja za rad LGBTI organizacija civilnog društva

Iz organizacionog odbora pete parade „Ponos Srbije“ ukazuju da LGBT pokret deli probleme i sa drugim manjinskim grupama koje se suočavaju sa mnogobrojnim problemima.

S tim u vezi podsećaju da su se paradi „Ponos Srbije“ prethodnih godina pridruživali i šetnju podržali: romska zajednica, žene sa iskustvom partnerskog i nasilja u porodici, osobe sa invaliditetom i osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om.

Ove godine, skreće se pažnja na probleme sa kojima se suočavaju osobe koje žive sa autizmom, kao i njihove porodice, tako da će Prajd šetnju, između ostalog, otvoriti i jedan od roditelja čije dete živi sa autizmom.

Konstatujući da je Prajd događaj u kome najveću vidljivost ima LGBTI zajednica, ali je, pre svega, trenutak za prenošenje poruke o ljudskim pravima, jednakim pravima i solidarnosti, organizatori ukazuju i na uspehe koji su postignuti, a tiču se unapređenja položaja LGBTI zajednice u Srbiji.

Naime, od 1. januara ove godine je stupio na snagu Pravilnik koji prati Zakon o matičnim knjigama koji omogućava promenu imena i oznake pola u ličnim dokumentima, što predstavlja ključnu zakonodavnu promenu za LGBTI zajednicu još od donošenja Zakona o zabrani diskriminacije, kada nije iskorišćena prilika da se trans osobe zaštite od diskriminatornog postupanja.

Zatim, u Beogradu je počeo sa radom Drop-in centar za LGBTI osobe, koji pruža psihosocijalnu, pravnu i drugu pomoć LGBTI osobama koji su imali iskustvo sa nasiljem, diskriminacijom ili im je potrebna podrška.

Posle dugog niza godina, konačno je doneta prva presuda za krivično delo, koje kao otežavajuću okolnost ima zločin iz mržnje prema LGBTI osobama, značajno je povećana vidljivost LGBTI zajednice u prethodnih pet godina, a posebno se  ističe  jačanje kulturne kvir scene u glavnom gradu Republike Srbije.

Radujemo se napretku, ali, svesni da smo tek načeli polja gde je potrebno da usmeravamo naše napore, nastavljamo dalje. Borba još uvek traje – pridruži se“, poručuju organizatori u pozivu na Petu paradu  „Ponos Srbije“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Objavljen Vodič za transparentno finansiranje udruženja iz budžetskih sredstava lokalnih samouprava

Beograd, 01. decembar 2019. – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom objavila je tre…