Naslovna Politika Petrović: Kontrola službi bezbednosti ne postoji, institucije se nerado bave tim poslom

Petrović: Kontrola službi bezbednosti ne postoji, institucije se nerado bave tim poslom

1 minuta za čitanje
0
102
Predrag Petrović

Beograd, 22. decembar 2019. – Službe bezbednosti u Srbiji slabo su kontrolisane, jer se institucije nerado bave tim poslom.

Iako je u službi bezbednosti oduvek bilo ljudi bliskih vladajućim strankama, nikada se na čelu Bezbednosno-informativne službe nije nalazio jedan od osnivača stranke na vlasti, kao što je slučaj sa sadašnjim direktorom BIA Bratislavom Gašićem, koji je jedan od osnivača Srpske napredne stranke”, ocenio je izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović za Glas Amerike.

Petrović je istakao i da kontrola službi bezbednosti u Srbiji dugo ne postoji, pošto se tim poslom ne bave institucije, već „konkretni ljudi“.

Više ne postoji nikakva vrsta kontrole nad službama bezbednosti. Mi smo ranije imali veoma aktivnog zaštitnika građana, koji je bio uzor, ne samo ovde kod nas na Zapadnom Balkanu, nego i u Evropi. On je sproveo zaista jako dobru, dubinsku kontrolu Bezbednosno informativne agencije i čiji izveštaj služi kao primer kako treba vršiti tu kontrolu“, objasnio je Petrović, prenosi Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Besplatna veštačka oplodnja za povećanje nataliteta u Mađarskoj

Budimpešta, 18. januar 2020. – Premijer Mađarske Viktor Orban najavio je da će parov…