Naslovna Vesti Srbija Petrović: Kontrola službi bezbednosti ne postoji, institucije se nerado bave tim poslom

Petrović: Kontrola službi bezbednosti ne postoji, institucije se nerado bave tim poslom

1 minuta za čitanje
0
215
Predrag Petrović

Beograd, 22. decembar 2019. – Službe bezbednosti u Srbiji slabo su kontrolisane, jer se institucije nerado bave tim poslom.

Iako je u službi bezbednosti oduvek bilo ljudi bliskih vladajućim strankama, nikada se na čelu Bezbednosno-informativne službe nije nalazio jedan od osnivača stranke na vlasti, kao što je slučaj sa sadašnjim direktorom BIA Bratislavom Gašićem, koji je jedan od osnivača Srpske napredne stranke”, ocenio je izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović za Glas Amerike.

Petrović je istakao i da kontrola službi bezbednosti u Srbiji dugo ne postoji, pošto se tim poslom ne bave institucije, već „konkretni ljudi“.

Više ne postoji nikakva vrsta kontrole nad službama bezbednosti. Mi smo ranije imali veoma aktivnog zaštitnika građana, koji je bio uzor, ne samo ovde kod nas na Zapadnom Balkanu, nego i u Evropi. On je sproveo zaista jako dobru, dubinsku kontrolu Bezbednosno informativne agencije i čiji izveštaj služi kao primer kako treba vršiti tu kontrolu“, objasnio je Petrović, prenosi Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…