Naslovna IT Događaji Petrovski: Internet u Srbiji ne treba da bude više regulisan od sadašnjeg nivoa regulacije

Petrovski: Internet u Srbiji ne treba da bude više regulisan od sadašnjeg nivoa regulacije

4 minuta za čitanje
0
443
Bezbednost na internetu

Novi Sad, 27. decembar 2018. – Andrej Petrovski iz fondacije Šer (SHARE) izjavio je da internet u Srbiji ne treba da bude više regulisan od sadašnjeg nivoa regulacije, pošto bi to moglo da otvori brojna problematična pitanja.

Petrovski je na predavanju u Novom Sadu rekao da je protiv svake vrste filtriranja sadržaja na internetu, a za probleme poput kriminala na internetu je rekao da to nisu problemi interneta već društva.

Govoreći o takozvanim lažnim vestima, Petrovski je rekao da takve dezinformacije ili namerno pogrešne informacije postoje oduvek, samo je u eri interneta omogućeno njihovo daleko brže širenje.

Jedino se obrazovanjem i kritičkim razmišljanjem možemo boriti protiv lažnih vesti”, kazao je Petrovski.

Prema njegovim rečima, uprkos pokušaja cenzure pojedinih sadržaja na internetu, korisnici su već razvili osećaj tako da mogu da primete da li je neki sadržaj potencijalno podložan cenzuri, pa ga arhiviraju na vreme a potom ga ponovo dele na internetu i tako obesmišljavaju cenzuru.

Dodao je da ogromna količina ličnih podataka koju korisnici ostavljaju na internetu ostavlja ogromnu mogućnost za marketinšku prodaju, ali i za psihološko i političko profilisanje korisnika.

Drugim rečima, da li vam neko prodaje Vučića ili patike – metode su vrlo slične”, rekao je Petrovski.

On je upitao kako je moguće da je svet dopustio da jedna privatna kompanija, kao što je Fejsbuk (Facebook), praktično kontroliše javni diskurs.

Šta bi se, na primer, desilo da se vlasnik Fejsbuka kandiduje za predsednika SAD”, upitao je Petrovski.

On je održao predavanje “Forenzika informacionog ratovanja” u “Prostoru” u Petrovaradinu.

Program je realizovan u okviru projekta „Pokreni promenu, budi promena“ u saradnji sa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.

Fondacija Šer je neprofitna organizacija osnovana 2012. godine kako bi unapredila ljudska prava i slobode na internetu i promovisala pozitivne vrednosti otvorene i decentralizovane mreže, kao i slobodan pristup informacijama, znanju i tehnologiji, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Događaji
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS dodelio nagrade najboljim novinarima u 2020. godini

Beograd, 21. decembar 2020.  – Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je novinarske…