Naslovna Politika Pištaljka o sumnjivom konkursu za medije u Beogradu

Pištaljka o sumnjivom konkursu za medije u Beogradu

5 min read
0
385
Stari dvor/Skupština grada Beograda

Beograd, 21. oktobar 2017. – Na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata grad Beograd skoro trećinu novca dodelio je Studiju B, a sredstva su dodeljena i muzičkim udruženjima, kao i firmama koje su registrovane posle raspisivanja konkursa, objavio je portal Pištaljka.

Od ukupno 73,9 miliona dinara, Studio B i firme povezane sa tom televizijom “Brender” i “Irik” dobile su 23 miliona za medijske projekte.
 

Konkurs je raspisan 18. avgusta, a 17. oktobra objavljena su rešenja o raspodeli sredstava.

Pištaljka je navela da je novac opredeljen za preduzeća "Folim" i "Zofin" koje su osnovana pre mesec i po dana.

Pet miliona dinara dobila je firma "Folim" registrovana 22. avgusta, a četiri miliona dinara opredeljeno je za projekat "Beograd za svačiji džep" firme "Zofin", osnovane 23. avgusta.

Novac posle raspisivanja konkursa dobila je i firma koja se do nedavno bavila trgovinom na veliko mašinama i opremom i zvala “Metalon calibration”, a koja je devet dana posle raspisivanja konkursa za medijske projekte promenila vlasnika, delatnost i naziv. 

Pištaljka navodi da je firma "Metalon calibration" za prodaju mašina 25. avgusta postala "Video calibration" za proizvodnju kinematografskih, audio-vizuelnih i televizijskih sadržaja i za projekat "Prvi koraci… u Beogradu" dobila je dva miliona dinara. 

Projekat kojem je dodeljeno najviše novca 6,9 miliona dinara jeste "Beogradski rokenrol" s kojim je konkurisalo Udruženje rok muzičara koje se bavi organizovanjem koncerata i muzičkih festivala.

Od grada Beograda višemilionske iznose su dobili i novine Alo, Informer, Srpski telegraf, kao i muzička kompanija "Sky comm group" koja je nastala kao muzička kompanija "Sky music", vlasnika Milenka Škarića, a sada je registrovana kao reklamna agencija. 

Novinska agencija Beta, dnevni listovi Blic i Danas, samo su neki od medija koji nisu dobili novac na konkursu. 

Sredstava nije bilo ni za jedini projekat koji je konkurisao sa ciljem istraživanja korupcije u gradskoj upravi projekat Pištaljke.

Oko dva miliona dinara dobila je i kompanija "Infobiro", a dva miliona su dodeljena za medijske projekte iz Lazarevca, odnosno milion dinara iz Obrenovca.

Pištaljka je navela da su gradske vlasti odbile predlog da član komisije bude Ljiljana Smajlović, već su u komisiju koja je odlučivala o raspodeli novca uvrstile javnosti "nepoznate medijske stručnjake" Ferenc Berček, Marija Stamenić, Vladimir Jovanović, Dragana Milovanović i Nebojša Radošević. 

Portal je objavio i da je milion dinara dodeljeno firmi "Slika vest" koja je povezana sa jednim od članova komisije.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…