Naslovna Politika Platforma: Novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla

Platforma: Novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla

2 minuta za čitanje
0
150
Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara

Beograd, 02. novembar 2019. – Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, je na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima apelovala na javnost, građane i političke partije da novinare ne treba napadati zbog obavljanja njihovog posla.

Institucije, a pre svih pravosuđe, treba što pre da procesuiraju napade na novinare kako bi se zaštitila

demokratija u zemljama zapadnog Balkana”, navela je Platforma i dodala da je tokom proteklih pet godina registrovala 570 napada na novinare, a vrlo mali broj njih su razrešile nadležne institucije.

Platforma snažno podržava napore novinara i medijskih organizacija da zaštite novinarstvo i slobodu govora, kao i njihovu borbu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Svaki napad na novinare smatra se napadom na javni interes, demokratiju i prava svih građana, a nekažnjivost vodi samocenzuri, ograničava prostor za slobodne medije i čini novinarstvo neprivlačnim za mlade, istakla je Platforma.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima i taj datum izabran je u znak sećanja na ubistvo dva francuska novinara u Maliju 2. novembra 2013. godine.

Platforma je ukazala da je ovaj dan simbol snažne posvećenosti novinara da iznesu istinu pred oči javnosti i istovremeno podsete nacionalne institucije da su dužne da obezbede sigurno okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Lalić: Ne žalim zbog teksta o nedostatku medicinske opreme u u Kliničkom centru Vojvodine

Beograd, 02. april 2020. – Novinarka portala nova.rs Ana Lalić izjavila je posle puš…