Naslovna Civilno društvo Poboljšati Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom

Poboljšati Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom

2 minuta za čitanje
0
90
porodica

Beograd, 29. mart 2021. – Udruženje Centar za mame pozvalo je građane da se uključe u javnu raspravu i svojim predlozima doprinesu poboljšanju Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, uz ocenu da taj propis “već skoro tri godine ugrožava brojne porodice u Srbiji”.

Kucnuo je čas da se ponovo organizujemo i nastavimo borbu za pravedne uslove za ostvarenje roditeljstva i brigu o porodici, ističe u apeleu udruženje Centar za mame.

Naglašava se da je nakon brojnih poziva i obećanja, tek nedavno otvorena javna rasprava sa predloženim izmenama Zakona, ali da one “nisu dovoljne i ne rešavaju ključne probleme“.

Udruženje je pozvalo građane na učešće u javnim raspravama i procesu donošenja odluka predlažući tri ključne izmene Zakona.

Prva od tri tačke je da “obračun naknade zarada koji će omogućiti da mame dobiju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima  su radile, a ipak ne manju od minimalca“.

Drugi zahtev je da se “izjednače prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame”, a treći je “pravedan obračun naknade zarada za mame koje imaju veća primanja od tri prosečne plate“.

Udruženje je pripremilo poseban formular sa predlozima izmena Zakona i za učešće u javnoj raspravi koji je dostupan na internet stranici www.centarzamame.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…