Naslovna Vesti Evropska unija Počeli pregovori o Bregzitu

Počeli pregovori o Bregzitu

8 minuta za čitanje
0
767
Bregzit

Brisel, 19. jun 2017. – Posle gotovo godinu dana "priča", Velika Britanija 19. juna je počela pregovore sa partnerima iz EU o napuštanju tog bloka.

Najpre će se razgovarati o računu koji London treba da izmiri pre izlaska iz EU, pravima britanskih i EU građana i novoj spoljnoj granici između Severne Irske, koja je deo Britanija, i Irske, članice EU, prenosi Beta.

Pregovarački tim EU koji prevodi Mišel Barnije spreman je za pregovore već mesecima ali je Britanija kasnila, iako je 29. marta zvanično pokrenula proces napuštanja EU. Ranije ovog meseca održani prevremeni izbori, na kojima je premijerka Tereza Mej izgubila većinu, samo su doprineli problemima Londona.

Ipak, kako je navela vlada Tereze Mej, i dalje su "uvereni da mogu da postignu smeo i ambiciozan sporazum koji će biti u interesu cele Britanije", prenela je agencija AP dodajući da i EU želi dobar kompromis.

"Ako u tome ne uspemo, obe strane će biti na gubitku", ocenio je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Druga runda pregovora Barnijea i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa zakazana je za 17. jul a ceo proces treba da bude završen i potvrđen u parlamentima do kraja marta 2019, mada bi mogao da bude produžen, ako se 27 članica EU složi.

Pregovori su počeli gotovo godinu dana nakon što je Britanija na referendumu 23. juna 2016. odlučila da izađe iz EU.

Britanske finansijske obaveze prema EU procenjuju se na najmanje 65 milijardi evra ali bi mogle da budu i veće, preko 100 milijardi, a London kaže da neće platiti toliko.

Račun uključuje britanske obaveze iz budžeta za 2014-2020, kao i troškove za članstvo u institucijama EU, bankama, fondovima. Među troškovima su i oni za preseljenje agencije za lekove i bankarske agencije EU iz Britanije.

Još problematičnije je pitanje garancija za oko pet miliona ljudi – oko tri miliona građana EU koji žive u Britaniji i gotovo dva miliona Britanaca u Evropi. Oni žele da znaju kakva će im biti budućnost posle Bregzita odnosno šta će biti sa njihovim zdravstvenim i penzijskim beneficijama, porezima, zapošljavanjem, obrazovanjem.

Lider grupe Evropska narodna partija u Evropskom parlamentu Manfred Veber kaže da je “misterija” šta Velika Britanija želi u pregovorima o Bregzitu.

"Naš veliki problem jeste to što nemamo predstavu, uopšte nemamo pojma šta Britanci žele", rekao je vođa najveće partije u Evropskom parlamentu.

On je rekao da su ostale članice EU usaglasile poziciju za pregovore s Londonom, ali da su Britanci "u haosu".

"Nije da Evropa izlazi iz Velike Britanije, Velika Britanija želi da izađe iz EU. Treba konačno da nam kažu šta je cilj. Slušamo kako ne žele 'norveški model', ne žele 'švajcarski model', žele da izađu iz carinske unije, unutrašnjeg tržišta, žele da ograniče migracije. Slušamo samo šta ne žele, ali nemamo predstavu kako će izgledati odnosi u budućnosti", rekao je Veber.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson ocenio je povodom početka razgovora o “istorijskom razvodu” da će pregovori o istupanju Britanije iz EU doneti “srećno rešenje”, uz “profit i poštovanje obe strane”.

"Najvažnija stvar za nas je da gledamo ka horizontu… Ovo je na duže staze dobro za Britaniju, a dobro je i za ostatak Evrope", rekao je Džonson na sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu.

S njim se ne slaže zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot koji kaže da Bregzit nije dobar ni za Britaniju ni za EU ali i dodaje da  EU ne namerava da kazni Britaniju zbog istupanja iz Unije.

"Mi naravno moramo da zaštitimo naše interese kao EU 27 ali, prirodno, takođe ne želimo da kaznimo Britaniju", rekao je Rot za nemački radio RBB.

Rot je rekao da je "Bregzit veoma, veoma teška operacija" i dodao da za pregovore na raspolaganju ostaje svega nešto više od godinu dana.

"Bregzit ništa neće poboljšati, ali će mnoge stvari otežati. I mi želimo da pokušamo da rešimo teške stvari na što bolji način", rekao je nemački zvaničnik.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…