Naslovna Civilno društvo Podneta inicijativa za nadzor nad radom Opšte bolnice u Požarevcu

Podneta inicijativa za nadzor nad radom Opšte bolnice u Požarevcu

3 minuta za čitanje
0
105
doktor

Beograd, 15. januar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava podneo je inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora nad radom Opšte bolnice u Požarevcu koja je odbila da dozvoli pristup i preda telo mrtvorođenog deteta njegovim roditeljima.

BG Centar je inicijativu za nadzor nad radom požarevačke bolnice kao i za razmatranjem pokretanja prekršajnog postupka podneo zajedno sa Komitetom pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativom za ekonomska i socijalna prava – A11.

U poslednjim danima 2019. godine mediji su izvestili da je Opšta bolnica u Požarevcu odbila da dozvoli pristup i preda telo mrtvorođenog deteta njegovim roditeljima, dok video-snimci objavljeni na internetu pokazuju da je direktor bolnice roditeljima rekao da se mrtvorođeno dete tretira kao fetus i da će se sa telom postupiti u skladu sa Pravilnikom o postupanju sa medicinskim otpadom”, ukazuju ove organizacije.

Obrazloženje rukovodioca bolnice da se mrtvorođeno dete ne može predati roditeljima radi sahranjivanja neprofesionalno je i problematično na mnogo nivoa, sa stanovišta domaćih propisa, a posebno imajući u vidu atmosferu straha i zabrinutosti roditelja zbog slučaja nestalih beba u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska pravaKomitet pravnika za ljudska prava YUCOM Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11 očekuju neodložnu reakciju nadležnih kako bi se otklonile sumnje u namere rukovodstva Opšte bolnice u Požarevcu u ovom slučaju i kako bi se roditeljima mrtvorođenog deteta omogućio pristup telu deteta i njegovo sahranjivanje.

Tri organizacije napominju da Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa dužnost zdravstvenih ustanova da obezbede punoletnom članu porodice neposredan pristup telu umrlog lica radi provere identiteta (član 205), a da je Zakonom o matičnim knjigama (član 48) određeno da se, ako je dete mrtvo rođeno, rođenje mora prijaviti u roku od 24 časa.

Podsećaju i da je država Srbija oglašena odgovornom na međunarodnom nivou zbog nerazjašnjene sudbine velikog broja beba nestalih u porodilištima u prethodnim decenijama i da joj je naloženo uspostavljanje delotvornog mehanizma čiji bi glavni cilj bio saznavanje sudbine nestale dece.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Portal SEEcult.org dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Beograd, 21. februar 2020. – Nagrada Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirm…