Naslovna Civilno društvo Podneta krivična prijava zbog neovlašćenog otkrivanja tabloidima sadržine iskaza osumnjičenog za otmicu maloletne devojčice

Podneta krivična prijava zbog neovlašćenog otkrivanja tabloidima sadržine iskaza osumnjičenog za otmicu maloletne devojčice

4 minuta za čitanje
0
172
Beogradski centar za ljudska prava

Beograd, 13. januar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava je saopštio da je Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i/ili policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prijava je podneta zbog postojanja osnova sumnje da su novinarima dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Alo i internet-portala republika.rs neovlašćeno otkrili sadržinu iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića iz Malče.

Begradski centar za ljudska prava ističe da se u iskazu navode detaljni podaci o načinu izvršenja teških krivičnih dela nad maloletnom žrtvom (devojčicom Monikom Karimanović), a da se tako ostvaruju obeležja krivičnih dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

U pitanju su povrede tajnosti postupka, zloupotrebe službenog položaja i kršenja zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika.

Postoje osnovi sumnje da je celokupan sadržaj ili deo iskaza Ninoslava Jovanovića datog tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Nišu učinjen dostupnim novinarima navedenih dnevnih listova i internet-portala od strane lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i/ili policijskih službenika koja su prisustvovala saslušanju, na šta ukazuje i okolnost da je u nekim od tekstova pomenutih dnevnih listova naznačeno da su sačinjavani po informacijama koje potiču od izvora iz istrage“, piše u saopštenju ove organizacije.

Navodi se i da je krivična prijava podneta Republičkom javnom tužilaštvu kako bi se obezbedilo nezavisno istraživanje navoda o učinjenim krivičnim delima, uz predlog Republičkom javnom tužilaštvu da sve radnje u postupku po ovoj krivičnoj prijavi preduzme samostalno, ne poveravajući njihovo vršenje Višem javnom tužilaštvu u Nišu i Policijskoj upravi u Nišu.

Beogradski centar za ljudska prava ukazuje na to da informacije o tome na koji način i koliko puta je maloletna žrtva teških krivičnih dela bila viktimizirana ne predstavljaju informacije od javnog značaja, a da, sa druge strane, njihovo otkrivanje nanosi nenadoknadivu i tešku štetu dostojanstvu, privatnosti, ugledu i drugim pravima žrtve garantovanim Ustavom Republike Srbije, Konvencijom o pravima deteta i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima …