Naslovna Civilno društvo Podrška protestu ”Tragovima fantoma” povodom godišnjice rušenja u Savamali

Podrška protestu ”Tragovima fantoma” povodom godišnjice rušenja u Savamali

7 minuta za čitanje
0
1,076
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Valjevo, 20. april 2017. (Dijalog Net) – Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd organizuje protest ''Tragovima fantoma'' povodom godišnjice rušenja u Savamali koji će biti organizovan u utorak 25. aprila, u 18 časova, u Hercegovačkoj ulici.

Vrednosti na kojima udruženje građana Dijalog iz Valjeva, kao osnivač internet portala Dijalog Net, zasniva svoj rad su podsticanje razvoja demokratskog društva, poštovanje, ostvarenje i zaštita ljudskih prava i sloboda, participacija građana i građanki u razvoju demokratskog društva, vladavina prava.

S tim u vezi, sasvim je jasna podrška protestu ‘’Tragovima fantoma’’. Nije to običan protest nezadovoljnih građanki i građana. To je protest koji na jasan način zahteva da pravna država radi svoj posao i zaštiti običnog čoveka. Da pravna država zaštiti javni interes.

Podsećamo da je pre tačno godinu dana grupa kriminalaca porušila je objekte u Savamali koji su se nalazili na putu ekonomski i urbanistički štetnog projekta „Beograd na vodi“.

Tom prilikom ljudi sa fantomkama lišili su slobode čuvare objekata i slučajne prolaznike koji su se zatekli u Hercegovačkoj i obližnjim ulicama Savamale. Ova organizovana grupa kriminalaca je u vršenju niza krivičnih dela imala punu podršku policije, koja se oglušila o pozive građana u pomoć.

Gradska vlast nije ostala nema na zločin, naprotiv – ona se ekspresno potrudila da sakrije sve tragove, uklonivši šut sa „lica mesta“, a zatim je mesecima glasno negirala da su zločini uopšte i počinjeni.

U proteklih godinu dana tužilaštvo nije pokrenulo krivični postupak protiv odgovornih u policiji za savezništvo sa kriminalcima koji su rušili tog dana. I što je važnije, nije učinilo ništa da fantome i naredbodavce identifikuje i krivično goni.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd se više od dve godine bori protiv projekta „Beograd na vodi“ koji je megalomanska spekulativna shema za transfer javnog novca u privatne džepove i privatizaciju javnih resursa i dobara građana Srbije, a u proteklih godinu dana organizovali smo proteste u kojima su desetine hiljada građana zahtevale odgovornost za suspendovanje vladavine prava i pravne države, za instrumentalizaciju i privatizaciju institucija za potrebe interesa ekipe bliske vlasti i da se odgovorni pojedinci krivično procesuiraju.

Međutim, zahtevi i razlozi za izlazak na ulice prevazilaze početnu ideju i povod.

Danas slučaj rušenja u Hercegovačkoj, projekat Beograd na vodi, kao i sve one radnje koje je vlast sprovela kako bi zataškala zločine vidimo samo kao primere destruktivne politike vlasti, privatizacije svih institucija, javnih sistema i preduzeća i javnih resursa u našim gradovima, jer se slični slučajevi manipulacije državom, otimanja grada, sistemske korupcije radi isisavanja javnih sredstava u privatne džepove organizuju u svim sferama društva.

Sa druge strane, naši građani sistemski se siromaše, smanjuju im se radna i socio-ekonomska prava, a naše javno zdravstvo, obrazovanje i sistem socijalne zaštite se uništava, privatizuje i „gura“ na tržište.

Nezadovoljstvo je veliko i na ulici sindikati policije i vojske, sindikati penzionera, kao i prosvetari i  studenti, građani brane naše dostojanstvo zahtevajući bolje uslove rada i života.

Najmanje što građani i građanke Srbije, organizacije civilnog društva i mediji mogu uraditi je davanje podrške Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd, svako u skladu sa svojim mogućnostima, da svi zajedno istrajemo u zahtevima za državom dostojnom građana, za socijalnom pravdom, i za poštovanjem zakona koji štiti običnog čoveka.

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…