Naslovna Politika Podrška UNS-u i NUNS-u u osudi napada na slobodu medija

Podrška UNS-u i NUNS-u u osudi napada na slobodu medija

4 minuta za čitanje
0
193
IFJ_EFJ

Beograd, 29. mart 2019. – Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da su se Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) priključili svojim članicama UNS-u i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) u osudi napada na slobodu medija i pozvali su vlast da zaustavi označavanje medija.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović je rekao IFJ-u i EFJ-u o pretnjama i pritiscima sa kojim je suočena televizija N1 i njeni novinari, rekao da ih podržava i da je "zaprepašćen onim što je postala standardna praksa vladajućih i opozicionih zvaničnika u Srbiji da označavaju medije čije izveštavanje im se ne dopada".

"UNS poziva vladajuće i opozicione lidere da se suzdrže od komentara na rad novinara na ovaj način. Ohrabreni smo nedavnim izricanjem kazne osobi koja je poslala preteće pismo N1 i pohvalili policiju i tužioce za njihovu brzu akciju u rešavanju ovog slučaja", rekao je Radomirović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić "pozvao je sve državne zvaničnike da prestanu da šire animozitet prema profesionalnim medijima".

"Takvi pritisci i označavanje skoro uvek imaju za rezultat stvarne napade na novinare i medije", rekao je FJ-u i EFJ-u Bodrožić.

IFJ i EFJ smatraju da su "pretnje medijima neprihvatljive i pozvali su vladajuće i opozicione lidere da prestanu da uznemiravaju, vređaju i napadaju medije čije izveštavanje im se ne sviđa".

"Stanje srpskih medija postaje sve teže. U subotu 16. marta, grupa demonstranata je upala u kancelarije RTS-a", naveli su IFJ i EFJ.

UNS je podsetio da je prethodno vlasnik televizije N1 Adria News iz Luksemburga uputio pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i EU i zatražila zaštitu te televizije i njenih novinara od kampanje koju protiv N1 vode funkcioneri vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države.

U pismu IFJ-u, rukovodstvo N1 navelo je da je cilj vlasti da "kompromituje i zastraši N1 tako što će ga označiti kao antisrpsku televiziju".

Oni su u pismu naveli da je kampanja, koja je krenula početkom 2014. godine, porasla od kada je N1 počeo da izveštava o aktuelnim antivladinim protestima u zemlji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Bregzit u Velikoj Britaniji pokrenuo najveću promenu pravila o imigraciji

London, 21. februar 2020. – Velika Britanija je objavila nova pravila o imigraciji posle B…