Naslovna Vesti Svet Pojedine države zatražile ukidanje svih sankcija u cilju efikasne borbe protiv pandemije

Pojedine države zatražile ukidanje svih sankcija u cilju efikasne borbe protiv pandemije

2 minuta za čitanje
0
72
Korona virus

Njujork 06. oktobar 2020. – Dvadesetšest zemalja među kojima su Kina, Rusija, Severna Koreja, Belorusija i Iran pozvalo je da im se smesta ukinu sankcije SAD i drugih zapadnih zemalja da bi mogle efikasno da se bore protiv pandemije korona virusa.

Obraćajući se u ime 26 zemalja u Odboru za ljudska prava Generalne skupštine UN, kineski ambasador Džang Džun rekao je da “jednostrane kaznene mere” krše Povelju UN, pravila multilateralizma i ljudska prava time što “otežavaju da se osigura dobrobit stanovništva u pogođenim zemljama i podrivaju pravo na zdravlje”.

“Globalna solidarnost i međunarodna saradnja najmoćnije su oružje u borbi i savladavanju Kovida-19”, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom 5. oktobra uveče.

“Koristimo ovu priliku da pozovemo na potpuno i momentalno ukidanje jednostranih prinudnih mera, da bi se osigurao pun, efikasan i snažan odgovor na Kovid-19 za sve članice  međunarodne zajednice”, piše u saopštenju država koje su suočene sa sankcijama SAD, Evropske unije i drugih zapadnih zemalja, a tu su, između ostalih, Kuba, Severna Koreja, Iran, Rusija, Sirija i Venecuela.

U saopštenju se navodi da su i generalni sekretar UN Antonio Gutereš i šefica UN za ljudska prava Mišel Bašle pozvali da se ukinu sankcije koje podrivaju kapacitet neke zemlje da odgovori na pandemiju.

SAD i njihovi evropski saveznici kažu da se uvedene sankcije ne odnose na humanitarni sektor, i da su izuzeci uvek mogući posebno u okviru borbe protiv pandemije, prenosi Euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…