Naslovna Vesti Pokrenut portal za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji

Pokrenut portal za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji

4 minuta za čitanje
0
228
SFRJ

Otava, 6. avgust 2019. – U Kanadi je pokrenut portal Canadianveritas.ca za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Objašnjavajući razloge za osnivanje portala nazvanog po boginji istine Veritas, tvorci te svojevrsne internet osmatračnice navode da je tokom i posle rata u bivšoj Jugoslaviji 60.000 kanadskih vojnika služilo u misijama UN i NATO.

Kanađani, tvorci i saradnici „portala istine“ ubeđeni su da „izgradnjom“ internet osmatračnice Canadianveritas.canijedan čovek, nijedna istina, nijedna priča neće biti zanemareni“, a portal je dostupan i na društvenoj mreži Tviter.

Tekstovi se objavljuju engleskom ili francuskom, kao zvaničnim jezicima u Kanadi, a pišu ih ugledni Kanađani koji su bili učesnici tragičnih zbivanja na Balkanu.

Počasni urednici portala Canadianveritas.ca su general u penziji, svojevremeno komandant sektora Sarajevo mirovnih snaga UN u BiH, Luis Mekenzi (Lewis Mackenzie), profesor emeritus Otava univerziteta i ekonomski ekspert svetskog ranga Mišel Šosudovski (Michel Chossudovsky) i poslednji kanadski ambasador u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset (James Bissett).

Takođe, počasni urednici su i profesor istorije Kolin Kembel (Colin Campbell) i vojni analitičar i izdavač vojnog magazina „Espri d kor“ (Esprit des corps) Skot Tejlor (Scott Taylor).

U delu posvećenom Srbiji i Kosovu između ostalih objavljena su svedočenja o NATO bombardovanju 1999. kao i članak „Rat u Jugoslaviji 20 godina kasnije – prvi NATO humanitarni rat“.

Posebna pažnja posvećena je „trgovini ljudskim organima“ na Kosovu i u Albaniji i data je „anatomija tog zločina“.

Osmatračnica istine“ ima i tekstove o ratu u Bosni i Hercegovini, a ističe se onaj koji pledira da donosi „Pravu priču o Srebrenici“.

Neki kanadski „osmatrači“ ove teme tvrde da „Srbija nije kriva za genocid“ i da je to bila „užasna tragedija, ali ne i genocid“ kako je utvrđeno presudama međunarodnog suda.

U „osmatranju“ rata u Hrvatskoj ističe se uloga kanadskih čuvara mira koji su zaustavili etničko čišćenje (Srba) tokom bitke u Medačkom džepu. Portal takođe objavljuje da su „Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda“ i da „Hrvatska nije zaštitila srpske izbeglice“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…