Naslovna Civilno društvo Pokrenuta digitalna platforma za decu i mlade „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima?“

Pokrenuta digitalna platforma za decu i mlade „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima?“

4 minuta za čitanje
0
67
deca

Beograd, 28. 10.2021. – Centar za prava deteta i Atina pokrenuli su digitalnu platformu namenjenu deci i mladima uzrasta od 12 do 18 godina pod nazivom „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima?“

Platforma je nastala kao rezultat višemesečnog zajedničkog rada na projektu „Kampanja za podizanje svesti o trgovini decom u Republici Srbiji“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Saveta Evrope, a kroz zajednički program „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Osnovna ideja i cilj nastanka platforme jeste da se deca i mladi, koji i jesu u povećanom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima, direktno informišu o tome kako da pepoznaju te rizike i kako da se zaštite.

U Srbiji, kao i u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana, deca i mladi čine većinu među identifikovanim žrtvama trgovine ljudima.

Prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, pri Ministarstvu za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, u periodu od januara do kraja avgusta ove godine, u Srbiji su ukupno identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, među kojima je i 9 devojčica. Četiri devojčice su bile žrtve seksualne eksploatacije, dve radne eksploatacije, dve su bile prinuđene na brak i jedna je bila prinuđena na vršenje krivičnih dela.

Sličnu statistiku nalazimo i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, a o njoj rečito govori i najnoviji prikaz Saveta Evrope na kojem se vidi da u ovim zemljama 66% identifikovanih žrtava trgovine ljudima čine upravo deca.

Platforma sadrži odgovore na najvažnija pitanja o trgovini ljudima, o tome kako prepoznati trgovca ljudima, a kako žrtvu trgovine ljudima, šta svaka mlada osoba može da uradi ovim povodom, odnosno kako da prepozna i kome da prijavi sumnju na trgovinu ljudima, a takođe i zbog čega je sve važna Konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima – krovni dokument i univerzalna vodilja u zaštiti žrtava trgovine ljudima.

Takođe, Platforma sadrži i uputstva o tome kako se zaštititi od trgovine ljudima, i kako prevazići predrasude koje prate ovaj problem. Na njoj se nalazi i kviz znanja na osnovu kojeg mladi srednjoškolskog uzrasta mogu da provere koliko poznaju ovu oblast.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

ACT: Poziv za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 15. novembar 2021. – Projekat Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansk…